Codul muncii impune acordarea a patru zile libere în luna mai, cu ocazia Zilei Muncii (1 mai) și a sărbătorilor pascale (Vinerea Mare- 3 mai și cele două zile de Paște-duminică, 5 mai și luni, 6 mai). Pentru că Ziua Muncii cade într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare, pe 3 mai, bugetarii beneficiază de ziua de 2 mai ca zi liberă, însă vor trebui să o recupereze ulterior. Totuși pentru cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile, angajatorul este obigat să acorde compensații legale. În cazul neacordării zilelor libere legale, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Prevederile referitoare la acestea se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat.
Deși Codul muncii garantează angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, sunt categorii de angajați care trebuie să-și desfășoare activitatea si în zilele nelucrătoare. Este vorba în special de angajații din unitățile sanitare, cei din domeniul alimentației publice, ordine publică, precum și cei care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității respective.
În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.