Imaginea Făgărașului a fost prezentă la Palatul Brâncovenesc Potlogi

0
126
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cetatea Făgăraș se află în plin proces de restaurare cu finanțare Europeană, dar Garda Cetăţii Făgăraş nu stă fără activitate. Membrii gărzii Cetății au defilat la Palatul Brâncovenesc Potlogi, cu ocazia Zilei Europei, la invitația Consiliului Județean Dâmbovița și a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească Târgoviște”.
„Principesele” Cetății au fost admirate de cei aproximativ 1.000 de participanți, în prezența autoritățillor locale, dar și a celor județene.
Nu întâmplător a fost sărbătorită Ziua Europei la Potlogi. Domeniul Brâncovenesc din localitatea dâmbăvițeană, a fost restaurat integral în anul 2016, tot din fonduri Europene.
Palatului Potlogi a fost construit de Constantin Brâncoveanu în 1698 – 1699, fiind un produs strălucit al creativităţii efervescente a acelei perioade din Valahia. Edificiul a fost distrus de o armată otomană la numai o decadă şi jumătate de la construirea sa, în 1714, ca parte a represaliilor padişahului pentru presupusa colaborare a voievodului cu Petru cel Mare al Rusei, care avansase în zonă prin trădarea lui Dimitrie Cantemir al Moldovei. Palatul pentru următoarele două secole şi jumătate, nu a mai fost refăcut ca în vremurile lui de glorie, având destinaţii de circumstanţă, şi pâna la urmă lăsat în ruină. Lucrările de refacere practic din temelii au fost începute în 1955, în timpul regimului comunist, urmând îndeaproape modelele brâncoveneşti dezvoltate în cursul restaurării Palatului Mogoşoaia, un alt important edificiu al acelei perioade, restaurat în anii 1920 de către marele arhitect George Matei Cantacuzino. Proiectul din bani europeni a fost elaborat între 2010 – 2013, recepția lucrărilor în aprilie 2016, iar deschiderea pentru vizitatori, în iunie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ