Hoţii de metale opresc trenul în gară şi tonul la telefon

3
347
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.htmlMai multe trenuri au avut întârzieri de până la o oră duminică, în noapte de duminică spre luni 29 octombrie! Asta după ce hoţii de fier au furat mai multe elemente ale infrastructurii feroviare. Din acest motiv călătorii au fost nevoiţi fie să aştepte mai bine de o oră plecarea trenului, fie să se întrepte spre alte mijloace de transport. Nu sunt singurele probleme pe care le produc hoţii de metale. Tot zilele trecute, reţeaua de telefonie fixă din Combinat a fost din nou distrusă după ce autori încă neidentificaţi au furat mai multe cabluri. Pompierii, jandarmii, Fabrica de Pulberi, satul Hurez dar şi alte instituţii au rămas fără ton la telefon. În prezent, oamenii legii fac cercetări pentru identificarea autorilor furturilor.

Furturi din infrastructura feroviară
Nu doar cablurile de telefonie fixă i-au atras pe hoţii de fier, ci şi părţi componente ale infrastructurii feroviare. În noaptea zilei de duminică, 28 octombrie, ei au dat lovitura. Primul furt a fost înregistrat în zona comunei Beclean, iar la câteva ore distanţă, hoţii au furat relee de la bariera de la Râuşor.
„În data de 28 octombrie în jurul orei 21.00, între staţiile Făgăraş şi Voila, de la instalaţiile de semnalizare automată răufăcătorii au sustras elemente ale infrastructurii feroviare, lucru care a îngreunat circulaţia trenurilor, ducând la întârzâieri. De asemenea, în jurul orelor 23.00, între Făgăraş şi Şercaia, la o instalaţie SAT de la o barieră, s-au sustras elementele de semnalizare a circulaţiei trenurilor“, a spus Valerică Nicolae, şeful staţiei CFR Făgăraş.


În aceste condiţii, trenurile au avut întârzieri de până la 40 de minute, iar siguranţa circulaţiei pe calea ferată a fost pusă în pericol. De asemenea, conducătorii auto care au trecut calea ferată prin zona unde s-a produs al doilea furt s-au aflat în mare pericol, pentru că semnalele luminoase şi cele acustice care indicau trecerea garniturilor de tren nu mai funcţionau, putând duce la teribile accidente de circulaţie.
„Am mers în această dimineaţă în gară, iar angajaţii CFR ne-au spus tuturor călătorilor că trenul spre Braşov va avea întârziere de vreo oră. Aşa că am plecat cu toţii în Şercaia şi am mers cu ocazie sau cu autobuzul“, a spus un pasager.
„Se lucrează la remediere, dar va fi greu pentru că nu ştiu dacă cei de la instalaţii feroviare au aceste piese de schimb sau trebuie să apeleze la celelalte subunităţi. Dacă le au în stoc, situaţia se va remedia în cel mai scurt timp, dacă nu operţiunea va dura mai mult, fapt ce va conduce la alte întârzieri ale trenurilor“, a mai spus Valerică Nicolae.
În acest moment, oamenii legii fac cercetări pentru a identifica autorii furtului. Dacă vor fi prinşi, aceştia riscă ani grei de puşcărie.Furt şi la reţeaua de telefonie fixă

Nu doar CFR-ul şi călătorii au avut de suferit de pe urma hoţilor de fier. În noaptea de vineri a fost furat din nou cablul telefonic de pe tronsonul dinspre cartierul Combinat. Paguba nu este prea mare pentru că a fost vorba de cabluri destul de subţiri, însă mai multe instituţii şi firme au rămas fără ton la telefon. Este vorba de Detaşamentul de Pompieri, Detaşamentul de Jandarmi, Fabrica de Pulberi, firma Refract, dar şi satul Hurez. Angajaţii Romtelecom au muncit din greu şi speră ca până marţi să remedieze această problemă. Totuşi restul cartierului Combinat nu va putea în continuare folosi telefonul fix, în urma furtului de luna trecută. Reprezentanţii societăţii de telefonie fixă din oraşul nostru au cerut superiorilor ca pe acest tronson să fie introdusă fibră optică. Investiţia totală este estimată la aproape 100.000 de euro.


Unde ajung cablurile?
Surse neoficiale ssuţin că metalele furate ajung la câteva centre clandestine de colectare din Făgăraş sau chiar din alte oraşe. Reprezentanţii celor două centre autorizate de colectare a fierului vechi din Făgăraş ne-au declarat că primesc metalele doar după legitimarea celor care le aduc spre predare la centru.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

3 COMENTARII

  1. Azi noapte la fel..Valericaaaa..esti dator, mai tata, cuiva? Sau astia te fura cand „vrea” muschii lor bre tata..Si tu ne dai declaratii..chestii..in rest..Esti tare..

LĂSAȚI UN MESAJ