Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, vrea să construiască un parc fotovoltaic cu putere instalată de cel puțin 300 MW în județul Brașov, pe amplasamentul lacului de acumulare al obiectivului amenajării hidroenergetice a râului Olt pe sectorul Făgăraș- Hoghiz, proiect de amenajare aprobat inițial în 1989 de către Consiliul de Stat al RSR și abandonat între timp.
Ideea se află încă în stadiu incipient, Hidroelectrica sondând deocamdată piața pentru a găsi un consultant care să elaboreze studiul de fezabilitate și celelalte documentații necesare demarării proiectului.
„Amplasamentul propus se află în interiorul fostului lac de acumulare al obiectivului de investiții , unde Hidroelectrica SA are achiziționate terenuri în suprafață de 396 hectare, în vecinătatea râului Olt, respectiv în zona localităților Hoghiz, Șercaia, Mândra (Șona)”, se menționează într-un document al companiei. Hidroelectrica preconizează că unitatea de producție de energie solară va avea o putere instalată de cel puțin 300 MW.
„Racordarea la sistemul energetic național (SEN) este posibilă prin construcția unei stații de 110 kV/400 kV (evacuare către operatorul de transport Transelectrica SA) în regim de tarif de racordare, precum și a unei linii LEA de 400 kV (11 km) de la punctul de producere la punctul de racordare (în funcție de amplasamentul stației stabilit prin ATR). Este necesară și construcția unei linii de 20 kV pentru racordul la rețeaua electrică de distribuție (RED)”, mai relevă sursa citată, potrivit profit.ro. Acolo se mai precizează că, ulterior dezvoltării parcului fotovoltaic, s-ar putea lua în considerare și construirea unei capacități de producere a hidrogenului pe lângă acesta.
Sursa:bizbrasov.ro