Hai acasă!

0
40
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu-edit2,,Ştii cum m-am simţit când am văzut din nou ,,coada de vulpe” deasupra Combinatului? Nu-ţi pot descrie în cuvinte. Poate că încet-încet, ne întoarcem şi noi acasă”, îmi spunea, zilele trecute, un coleg de serviciu, fost şi el, ca şi subsemnatul, angajat al Combinatului, în vremurile sale (mai mult sau mai puţin) bune. Plecat şi el din oraş, în încercarea de a-şi face meseria şi de a-şi câştiga pâinea, pe alte meleaguri. Cazul său este fericit. Nu a plecat decât undeva aproape, acolo unde combinate nu s-au închis şi aruncat la fier vechi.Unde au venit investitori care au construit fabrici care produc şi altceva decât şomeri.

Pe alţii însă, agonia Combinatului i-a împins până departe. Pe unii, poate chiar definitiv. SUA, Canada, Germania, Italia, Spania sunt doar câteva destinaţii ale celor cândva lucrători la Nitramonia. Poate că unii ar fi plecat oricum, odată cu deschiderea graniţelor. Când omul are libertate de opţiune, e greu să-l mai ţii legat aici, doar cu lozinci patriotice. Niciunul însă n-a plecat cu inima uşoară spre necunoscut. Dar la fel de adevărat e că destui nu ar mai fi plecat dacă principalul angajator al Făgăraşului n-ar fi sucombat, silindu-i să se ducă slugă la străini. Dar aşa, interese criminale, animate din cabinete ministeriale, cotloane de servicii secrete sau birouri de directori post-revoluţionari, au condamnat toată zona la bejenie, mai ceva decât invaziile barbare!

Pentru mulţi dintre ei, cale-ntoarsă nu mai există. Dar sunt destui pe care criza economică i-a silit să ia în calcul o întoarcere acasă. Care stau în stand by. În Italia şi Spania. Poate chiar în Făgăraş sau în preajma sa. Citiţi articolul despre Nitroporos. Forţa de muncă angajată, cea calificată, este în mare parte îmbătrânită. Sunt mulţi pensionari. E nevoie de oameni tineri. De oameni calificaţi. De oameni care au lucrat sau vor să lucreze în Combinat. De oameni care ştiu ce-i munca şi ce-i greul. De oameni care ar veni să muncească aici pentru că s-au săturat să fie batjocura străinilor. Sigur, banii sunt mai puţini. Dar, în atâţia ani de muncă afară, mulţi şi-au făcut o situaţie. Şi apoi, aici vor fi ACASĂ. Vor fi între ai lor. Pentru că niciunul nu negat că pentru el, tot Făgăraşul înseamnă acasă. Făgărăşeni, e nevoie de voi AICI!

Şi ca să nu închei într-o notă prea patetică, hai să constatăm ceva: când a încetat căderea economică de după Revoluţie, noi am continuat să mergem în jos. Când economia a început să crească (după unii, chiar să duduie!) noi eram atât de jos încât aproape nu mai aveam unde să cădem. Acum, în plină criză, la noi se angajează, se porneşte, se produce. Ce ziceţi de asta? Am fost noi, făgărăşenii, mereu contra curentului! Aşa suntem noi, mai atipici!

LĂSAȚI UN MESAJ