Ghe. SUCACIU „Nu sunteți singurii revoltați și vă înțeleg”

1
2832
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Spitalul Municipal Făgăraș a fost desemnat de Ministerul Sănătății să devină spital suport pentru îngrijirea bolnavilor cu coronavirus. Ordinul privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei, aprobat de ministrul Nelu Tătaru, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Nu sunteți singurii revoltați și vă înțeleg. În ultimele 5 săptămâni, echipa Primăriei Făgăraș a dus o muncă titanică pentru protejarea tuturor locuitorilor municipiului și nu numai. Am fost sprijiniți nonstop de Direcția de Sănătate Publică Făgăraș, Poliție, Poliția Locală, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care au intervenit de fiecare dată cu profesionalism. Indiferent că a fost zi sau noapte, indiferent de oră. Persoane care au muncit 12, 14 sau chiar 16 ore pe zi, astfel încât să rămâneam sănătoși! Dovadă sunt rezultatele: ZERO cazuri pozitive de COVID-19 în Făgăraș și Țara Făgărașului, până în acest moment. Acești oameni, cărora le mulțumesc public, au reușit să prevină răspândirea virusului. Cu tot respectul, este nedrept să-i acuzăm acum că nu au făcut nimic. Din contră, au dat totul. Și încă fac acest lucru, pentru că în momentul care citiți aceste rânduri echipele sunt pe teren.

Da, încă avem profesioniști la nivel local, iar cu ajutorul lor am reușit să fim mereu cu un pas înainte. Azi luam măsuri care vi se păreau drastice, mâine vedeați la TV că ministrul MAI anunță aceleași măsuri. Timpul este extrem de important în această luptă. Mi-am asumat decizii pe care nu le regret, deși au fost drastice și ne-au scos din zona de confort.

Șeful DSU și secretar de stat, Raed Arafat a subliniat în declarațiile publice din ultimele zile că „refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitalicești cade sub incidență penală. Atragem atenția managerilor și șefilor de secții, precum și a medicilor care efectuează gărzi în spitale, că pacienții nu pot fi refuzați”.

Suntem în stare de urgență. Ordinul publicat astăzi, care vizează spitalul, trebuie respectat. În condițiile în care nu este clar, pentru că Bucureștiul nu a specificat dacă întreg Spitalul Făgăraș este suport COVID-19 sau doar Centrul de hemodializă și Maternitatea.

Am încercat să prevenim inclusiv momentul în care am ajuns astăzi. În 24 martie, la ora 20:42, am trimis un memoriu către DSP Brașov, Prefectură și Ministerul Sănătății în care am expus concret motivele pentru care spitalul „dr. Aurel Tulbure” NU poate fi spital suport. În unele cazuri, viața pacienților fiind în pericol!

Datorită documentului trimis, am fost informat că DSP Brașov și Comisia de Coordonare Medicală din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au decis ca Făgărașul să nu fie inclus pe această lista unităților COVID-19. Astăzi, ne-am trezit cu ordinul pe care trebuie să îl punem în aplicare, iar cei care au luat această decizie vor trebui să își asume responsabilitatea pentru introducerea virusului în Țara Făgărașului.
În rândurile care urmează găsiți textul integral trimis instituțiilor:

„Către,

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ BRAȘOV

În atenția Doamnei Director executive, dr. Anca Bertea
Spre știința Prefectului Județului Brașov, Cătălin Văsii
Spre știința Ministrului Sănătății, Victor Costache

Având în vedere contextul epidemiologic în care se află țara noastră, privind extinderea pandemiei COVID-19, dorim să facem câteva precizări în privința Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș.
Această unitate este situată la o distanță de aproximativ 75 km față de cel mai apropiat Spital Județean, fiind situat pe DN1. Asigurăm asistența medicală unui număr de aproximativ 100.000 de pacienți, atât din municipiul Făgăraș, cât și din zonele învecinate. Asigurăm asistența medicală tuturor pacienților cu politraumatisme survenite din accidente rutiere care au loc frecvent pe DN 1 și care se prezintă în totalitate la Spitalul Făgăraș, prin Compartimentul de Primiri Urgențe. Toate aceste cazuri ne sunt prezentate de către Serviciul Județean de Ambulanță Brașov, prin substația Făgăraș, unde își desfășoară activitatea un singur medic, cu 0,5 normă. Evident că interesul pacientului transportat este de a fi prezentat la cea mai apropiată unitate spitalicească, evitând transportul acestuia pe distanțe mari, fără a fi măcar însoțit de către un medic. Există, astfel, riscul major de a pune în pericol iminent viața acestuia.
Structura unității cuprinde toate specialitățile de bază ale unui spital de categoria a IV-a, acestea fiind amplasate în paviolioane exterioare diferite unul față de celalalt.
În prezent, unitatea funcționează într-un sistem de avarie, parterul și etajul 1 ale pavilionului central fiind nefuncționale, întrucât se reabilitează. Echipele de muncitori sunt prezente pentru amenajarea structurii, astfel încât să fie mutată Sectia Pediatrie. Aceasta este amplasată într-un pavilion separate, în acest moment. Aspectele menționate sunt cunoscute de către dvs., pentru toate acestea fiind obținute avizele din partea DSP Brașov. Clădirea actuală a secției Pediatrie va fi și ea reabilitată total, printr-un proiect cu finanțare europeană pentru care contractul a fost deja semnat.
Accesul în clădirea centrală se face cu un singur lift foarte vechi, care deservește toți pacienții, personalul medical, circuitul alimentelor, circuitul lenjeriei curate/folosite și al deșeurilor (în intervale orare diferite, conform procedurilor întocmite de SPIAAM).
Vestiarul pentru întreg personalul medical este în clădirea centrală a spitalului, la etajul 5, fără circuite, cu risc crescut de contaminare; măsură temporară, adoptată din cauza lucrărilor care au loc la Pediatrie.
În ceea ce privește secția de ATI, aceasta cuprinde un număr total de 15 paturi pe structura organizatorică; fizic, acestea sunt împărțite în 11 paturi, în pavilionul central, la etajul 4, iar celelalte 4 sunt în pavilionul separat, în clădirea secției OG și deservesc, postoperator, intervențiile chirurgicale de aici. Secția de ATI are în dotare un singur ventilator mecanic ce deservește cele 11 paturi!
Pentru pacienții COVID-19 au fost puse la dispoziție două paturi, în salon septic, fără circuite funcționale. În același spațiu funcționează și unitatea de transfuzii sanguine, care de asemenea deservește toate structurile spitalului, secții care asigură urgențe medico-chirurgicale.
Referitor la investigațiile imagistice, compartimentul Radiologie funcționează fără linie de gardă continuă din cauza lipsei medicilor.
Nu avem posibilitatea diagnosticării bolnavilor suspecți COVID-19, întrucât nu deținem aparat RT-PCR, laboratorul de analize medicale fiind deservit de către 2 medici specialiști, fără biolog și fără biochimist. Evident că nu se asigură permanența laboratorului de analize medicale.
În ceea ce privește Centrul de Hemodializă, avem în prezent un nr. de 40 de pacienți care beneficiază fiecare de câte 3 ședințe de hemodializă pe săptămână. Paturile sunt, astfel, ocupate în proporție de 100%, zilnic. Aceste ședințe sunt organizate în câte 3 ture a câte 4 ore fiecare, zilnic, fiind întrerupte de dezinfecția obligatorie a aparatelor. Ședințele acestea sunt gestionate în funcție de patologia asociată fiecăruia dintre ei și potențial de contaminare, iar pavilionul funcționează fără a fi conectat la rețeaua de oxigen, iar în cadrul spitalului nu avem aer comprimat. Nu în ultimul rând, menționăm că acesta este singurul centru de stat din județ. Cea mai mare parte a celor care beneficiază de ședințe de hemodializă sunt pacienții care în trecut au fost deserviți de centre private și s-au orientat spre centrul nostru din cauza nemulțumirilor pe care le-au avut față de aceste centre private.
Vă asigurăm că se fac eforturi susținute pentru a nu pune în dificultate acești pacienți, fiind cunoscute riscurile la care sunt expuși. Ba mai mult decât atât, avem asigurat transport propriu, cu mașini și cu personal dedicate – angajat al spitalului, tocmai pentru a nu-i expune la riscuri suplimentare față de patologia lor și fără a mai fi obligați să se deplaseze 3 ore, după o ședință de hemodializă care durează 4 ore.
Dorim să facem cunoscut faptul că specialitatea de Boli Infectioase, compartiment cu 20 de paturi, functionează în sistem pavilionar, fără acces la investigații și secție ATI – structuri care functionează în alte pavilioane, independente de cel de Boli Infecțioase. În această clădire se află sediul DSP – punct de lucru Făgăraș – și Laboratorul de Anatomie Patologică. La demisol sunt toate structurile de suport, respectiv toată baza muncitorilor care asigură funcțional tot spitalul.
De asemenea, nu avem în structura organizatorică secții care pot oferi asistență medicală în specialitățile: Oncologie, Neurochirurgie, Ortopedie pediatrică și Chirurgie pediatrică etc.
Nu în ultimul rând, dar unul dintre cele mai importante aspecte, trebuie să aveți în vedere faptul că, în prezent, în Țara Făgărașului nu există cazuri confirmate de infectare cu COVID-19. Acest lucru are la bază eforturile deosebite susținute ale autorității publice locale care, împreună cu reprezentanții DSP Făgăraș și cu ajutorul Poliției, Jandarmeriei, reprezentanților spitalului și cadrelor medicale. Ideea clară pe care trebuie să o avem este de a izola cazurile confirmate, nu de a le „disemina” în zone în care nu există confirmați. Aici putem vorbi inclusiv de județele limitrofe, care gestionează de asemenea responsabil aceste lucruri (ex.: Județul Sibiu).
Vă solicităm să revizuiți urgent si cu toată responsabilitatea cele expuse și nu numai. Spitalul Municipal Făgăraș este și trebuie să rămână în slujba cetățeanului, ca până acum, și NU în dezinteresul acestuia.

PRIMARUL MUNICIPIULUI FĂGĂRAȘ,
Gheorghe Sucaciu

1 COMENTARIU

  1. Ministerul sanatatii trebuia sa aiba mai intai toate informatiile despre spitalul din Fagaras si numai dupa aceea sa fi luat decizia. In al doilea rand,daca aici este o zona neinfectata,de ce trebuie sa imprastie virusul?Brasovul are infinit mai multe posibilitati de rezolvare a situatiei. Sa lasi peste 100 000 oameni fara asistemta sanitara ,mi se pare o greseala majora.

LĂSAȚI UN MESAJ