#Garaj30- spațiu cultural inugurat la Festivalul Cepei Roșii- Mândra 2023

0
338
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

#Garaj30 este cel mai recent proiect al comunității mândrene, inițiat și pus în practică de Muzeul de Pânze și Povești. Acesta va fi inaugurat la Festivalul Cepei Roșii- Mândra 2023. Inițiatorii își propun ca și după Festival, spațiul cultural să rămână, ca să găzduiască o colecție de obiecte și povești locale din comunism. O expoziție care povestește, printre altele, și depre cum a afectat industrializarea, universul țăranului român. La Festivalul Cepei Roșii – Mândra, în cadrul evenimentului de inaugurare a noului spațiu cultural din sat, #Garaj30 (proiect Muzeul de Pânze și Povești) va avea loc și vernisajul unei expoziții speciale, curatoriată de Alina Zară.
Cred că am început să lucrez, în mintea mea, de când eram mică la expoziția aceasta cu mărturii ale urmașilor oamenilor din satul meu, care au fost închiși în închisorile comuniste. De când am auzit primele povești cu străbunica, mama Mamei Ruța, pe care au biciuit-o „tovarășii” pentru că nu vroia să-i lase să-i confiște caii. Sau cum, mai târziu, au ținut-o închisă 4 ani, nejudecată și necondamnată, doar pentru că era rudă de sânge cu comandantul legionar Horia Sima. Pe care nici măcar nu-l cunoștea, se pare. Le băteau în închisoare de nu se mai puteau întoarce de pe o parte pe alta din cauza rănilor. Și când li se vindecau, le băteau iară. Rănile ălea le simt până astăzi. Și vreau să „grijesc” de ele.
Deocamdată, între mine și străbunica e o veșnicie și un gard de sârmă ghimpată. Care zgârie amarnic, până la sânge. Expoziția aceasta este felul în care am ales să încep să vindec o parte din traumele transgeneraționale din neamul meu. Expoziția asta este ca o pereche de mănuși bune și un clește strașnic
„- a declarat Alina Zară.

LĂSAȚI UN MESAJ