Grupul de Acțiune Locală- Răsăritul Țării Făgărașului a organizat miercuri 17 februarie un seminar cu tema-Punct Gastronomic Local (PGL), un concept de unitate de tip familial care oferă produse și preparate alimentare specifice zonei geografice a României unde sunt localizate. Proiectul este demarat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și are ca scop dezvoltarea comunităților locale şi a turismului local.
Punctele Gastronomice Locale nu sunt o concurență pentru restaurante sau pensiuni, din zona unde funcționează, ci oferă posibilitatea turiștilor de a se bucura de preparate tradiționale locale într-o atmosferă specific rurală, însă cu respectarea normelor și condițiilor de igienă, pentru ca sănătatea consumatorilor să nu fie afectată.
La un Punct Gastronomic Local turistul găsește un meniu preparat și servit în aceeași zi, doar de către proprietar și/sau membrii familiei acestuia, care trebuie să conțină cel mult două feluri de ciorbe/supe, două feluri principale și două deserturi. Preparatele servite trebuie pregătite doar cu produse care provin din unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în special produse autohtone, specifice zonei în care Punctul Gastronomic Local își desfășoară activitatea.
Pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale, proprietarii de gospodării, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: persoană fizică autorizată, întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau societate cu răspundere limitată (SRL);
– să se înregistreze sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea dispozițiilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, respectiv să parcurgă etapele necesare înregistrării pentru unitățile definite la Anexa 1, Capitolul II, punctul 1, litera a) din Ordinul ANSVSA nr. 111/2008, cu modificările și completările ulterioare, ca restaurante;
– să servească preparate produse doar de către ei și de către membrii familiei lor, iar starea de sănătate a tuturor celor care prepară alimentele să fie verificată periodic;
– să se înregistreze la Administrația Națională de Administrare Fiscală.