Francisc David, premiat de LPF

1
149
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Pentru fotbalul făgărăşean, numele lui Francisc David a fost şi este unul de referinţă, iar fotbaliştilor care i-au trecut prin mână, acesta le inspiră admiraţie şi respect. În cei peste 30 de ani dedicaţi cu pasiune muncii de antrenor a lansat spre marea performanţă numeroşi fotbalişti care au ajuns să evolueze la un nivel superior şi chiar loturile naţionale. Csutak, Drăgoi, Vărzaru, Boantă, Jiga, Boieru, Mosoman, Văidean sau Ganea recunosc şi astăzi că un merit deosebit în cariera lor a avut-o munca acestui om.

Zilele trecute, toată această frumoasă activitate a lui „Nea” Feri i-a fost recunoscută şi totodată răsplătită într-un cadru festiv, la invitaţia primită din partea Ligii Profesionistă de Fotbal. Gala „Sărbătoarea Fotbalului Profesionist”, aflată la prima ediţie, a avut loc la Bucureşti, la Hotelul Crystal Palace, iar cel care a ţinut ca nea Feri să fie prezent a fost chiar preşedintele Ligii, Dumitru Dragomir.

„A fost ceva deosebit, emoţionant şi sincer, o surpriză plăcută pentru mine”, ne-a declarat nea Feri. Cărui fapt i se datorează prezenţa la acest eveniment puţini ştiu, însă cei mai în vârstă îşi amintesc că Dumitru Dragomir a jucat la Făgăraş, iar Francisc David i-a fost antrenor. Se întâmpla la începutul anilor 60, când Dragomir a fost timp de 3 ani elev al Şcolii Profesionale de Chimie din Făgăraş şi totodată component al echipei de juniori al Clubului făgărăşean.

“Avea 14 ani când a venit la noi, era un tip vânjos, dar nu un talent deosebit, în schimb era foarte ambiţios”, îşi aminteşte nea Feri. De aproape 50 de ani, cât s-au scurs de atunci, Dragomir nu a mai fost la Făgăraş. Nea Feri are acum 81 de ani, o vârstă si un tonus fizic de admirat, dar cu toate acestea Mitică Dragomir nu l-a uitat pe primul său antrenor.

Alături de alţi veterani ai fotbalului, fie jucători, antrenori, arbitri sau conducători, cum ar fi: Aurel Beldeanu, Lucian Bălan, Cornel Cacoveanu, Cornel Drăguşin, Nicolae Negrilă, Ion Nunweiller, Ion Motroc, Angelo Niculescu, Bujor Hălmăgeanu, dar şi braşovenii Nicolae Pescaru, Csaba Gyorfi sau Laurian Taus, a primit diplomă de onoare, un trening şi o frumoasă sumă de bani.

Să mai spunem ca nea Feri s-a născut în anul 1929 şi a fost unul din pionierii fotbalului făgărăşean. A evoluat la Chimia Făgăraş, iar după ce a pus ghetele în cui, s-a dedicat cu pasiune muncii de antrenor unde, mai ales în mijlocul copiilor s-a simţit cel mai bine.

Silviu COMAN

1 COMENTARIU

  1. O persoana deosebita.M-a bucurat foarte mult aceasta stire.Este unul din multele premii pe care „nea” David ar fi trebuit sa le primeasca in timpul carierei sale de antrenor.Era Omul potrivit pentru sportul Fagarasean,cel care cu inteligenta,bunatatea si pregatirea sa,putea sa aduca multa bucurie in sufletele locuitorilor orasului Fagaras.Din pacate nu i sa dat toata atentia,increderea si sprijinul de care avea nevoie.Nu o sa-mi uit niciodata ziua cand a venit in curtea scolii gen. nr.7si a vorbit cu mine,cu un pusti care juca fotbal impreuna cu colegii si prietenii sai.Vreau sa-i transmit pe aceasta cale multa sanatate si un an nou fericit.

LĂSAȚI UN MESAJ