Folclor internaţional la Făgăraş

1
79
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Costume inedite, ansambluri folclorice de excepţie şi multă muzică populară. De asta au avut parte făgărăşenii care s-au strâns sâmbătă,3 iulie, după-amiază în faţa Casei de Cultură. Opt ansambluri folclorice din tot atâtea ţări au dansat şi au încântat publicul prezent la eveniment.

8 ansambluri folclorice
Festivalul Internaţional de folclor „Garofiţa Pietrei Craiului“ ce s-a desfăşurat zilele trecute la Braşov a reunit nu mai puţin de 8 ansambluri folclorice din ţări vecine României. Organizatorii evenimentului au dorit ca, pentru câteva ore, să ofere şi făgărăşenilor un spectacol de muzică populară inedit. „Ne face plăcere să venim la Făgăraş, este pentru a doua oară când suntem aici, cu ocazia Festivalului Internaţional de folclor „Garofiţa Pietrei Craiului“. Anul trecut nu am organizat decât o paradă în centrul oraşului, însă în acest an ne-am gândit că avem misiunea de a le oferi făgărăşenilor şi un spectacol. Aşa încât la Făgăraş au dansat cele 8 ansambluri din cele 8 ţări participante la festivalul nostru“, a spus directorul Centrului Cultural Reduta Braşov, Marius Cisar.

„Mulţumesc Consiliului Judeţean Braşov care, prin iniţiativa sa, a făcut ca şi făgărăşenii să se poată bucura de prezenţa celor 8 ansambluri folclorice din ţările vecine României. Mă bucur că am reuşit să îi întâmpinăm în oraşul nostru şi cred că a fost o plăcere şi pentru făgărăşeni, dar şi pentru invitaţi, să vadă că şi Făgăraşul are un ansamblu folcloric, cel al Casei Municipale de Cultură“, a spus primarul municipiului Făgăraş, Sorin Mănduc.

„Suntem bucuroşi să fim gazda unui eveniment de o asemenea amploare. Mulţumim pe această cale organizatorilor că s-au gândit şi la făgărăşeni şi le-au organizat un spectacol atât de agreabil“, a spus directorul Casei de Cultură, Mihai Giuriţan.

Le-a plăcut la noi!
Spectacolul folcloric al ţărilor vecine şi parada costumelor populare au fost o încântare pentru făgărăşeni. Şi invitaţii s-au simţit extrem de bine în mijlocul oamenilor. „Suntem din Turcia şi este pentru prima dată cînd venim la Făgăraş. Spectacolul din Braşov a fost foarte frumos, iar România este o ţară deosebită“, a spus o tânără din Turcia.

„Noi suntem din Polonia şi am venit în România pentru a doua oară. Evenimentul este foarte frumos şi interesant şi ne bucurăm mult că suntem aici“, a spus o tânără din Polonia.

„Ne place foarte mult aici. Am stat şi la Braşov câteva zile şi a fost excelent. Eu port un costum tradiţional grecesc, care este folosit la nunţi, dar şi la alte evenimente oficiale“, a spus un tânăr din Grecia.

Festivalul internaţional de folclor „Garofiţa Pietrei Craiului“ s-a aflat la a IV-a ediţie şi a avut ca scop promovarea culturii tradiţionale a ţărilor participante, dar şi integrarea culturii tradiţionale româneşti. Participanţii s-au aflat pentru a doua oară la Făgăraş. Festivalul din acest an a reunit ansambluri din Serbia, Slovenia, Polonia, Grecia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, la care s-a adăugat şi România.
(Alina ROMAN)

1 COMENTARIU

  1. imi pare rau, nu am stiut nimic-veneam cu drag si bucurie. de ce nu s-a mediatizat oare?

LĂSAȚI UN MESAJ