Patru programe ce vor permite PFA-urilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici să obțină fonduri nerambursabile pentru a dezvolta sau a deschide noi afaceri în mediul rural au fost puse săptămâna trecută în dezbatere de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai precis, AFIR a pus în dezbatere patru proiecte de ghiduri de finanțare ce vizează afacerile agricole și neagricole, pentru care urmează să se organizeze sesiuni de înscriere în cursul anului 2021. Iată ce implică acestea.
1. Sprijin pentru tinerii fermieri (submăsura 6.1)- până la 70.000 de euro
Ajutorul financiar va putea fi accesat de către tinerii fermieri (cei care încă n-au împlinit 41 de ani) care devin pentru prima oară șefi unici au unei exploatații agricole sau de către firmele cu mai mulți acționari în cadrul cărora un tânăr fermier se instalează și exercită pe termen lung controlul efectiv asupra deciziilor. Solicitanții vor putea fi PFA-uri, II-uri sau IF-uri, dar și asociați unici și administratori ai unui SRL sau asociați majoritari ai unui SRL. Indiferent de forma de organizare, aceștia vor trebui să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau în cea a întreprinderilor mici.
Sprijinul nerambursabil se va acorda pentru trei ani și va putea fi între 40.000 și 70.000 de euro. Banii se vor acorda în două tranșe – 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% în maximum trei ani de la semnarea contractului de finanțare, în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri.
2. Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale (submăsura 6.2)- până la 70.000 de euro
Acest ajutor de stat va putea fi accesat pentru activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice și servicii. Banii vor putea fi ceruți de către fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole, pentru prima dată, în spațiul rural (autorizați ca PFA, de principiu). De asemenea, finanțarea va fi accesibilă microîntreprinderilor și întreprinderilor mici noi sau deja existente.
În acest caz, sprijinul financiar nerambursabil va fi cuprins între 50.000 și 70.000 de euro. Banii vor fi acordați în două tranșe – 70% după semnarea contractului de finanțare și 30% în maximum cinci ani de la încheierea contractului de finanțare, după îndeplinirea obiectivelor din planul de afaceri.
3. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3)- 15.000 de euro
Pentru această formă de sprijin vor putea aplica fermierii care au o exploatație agricolă încadrată ca fermă mică și care sunt autorizați ca PFA, II sau IF. Totodată, vor putea cere banii și SRL-urile cu asociat unic. Indiferent de forma de organizare, solicitanții vor trebui să fie încadrați ca microîntreprinderi sau ca întreprinderi mici. Sprijinul nerambursabil se va acorda pentru o perioadă de maximum trei ani și va fi de 15.000 de euro. Banii se vor acorda în două tranșe – 75% la semnarea deciziei de finanțare și 25% în cel mult trei ani de la semnarea deciziei de finanțare, în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri.
4. Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (submăsura 6.4)- până la 200.000 de euro
Acest ajutor de stat va putea fi accesat pentru activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice, dar și pentru furnizarea de servicii sociale, servicii pentru populație sau fabricarea de peleți și brichete din biomasă. Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil vor fi microîntreprinderile și întreprinderile mici neagricole existente sau nou-înființate. De asemenea, vor mai putea cere bani fermierii sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim de PFA) care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente.
Banii ce vor putea fi accesați vor putea ajunge până la 100.000 sau 200.000 de euro. Sprijinul va reprezenta fie 90%, fie 70% din totalul cheltuielilor eligibile.
Atenție! Proiectele de ghiduri sunt acum în dezbatere publică. Pentru a se aplica efectiv, acestea trebuie finalizate în urma consultării publice. Ulterior se vor anunța perioadele de înscriere de către AFIR.
Ghidurile pot fi consultate AICI