„Fiii satului“ la Ileni

2
291
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ileni primar invitati

Satul Ileni au fost în sărbătoare în acest weekend. 500 de ani au trecut de la înfiinţarea aşezării. Reprezentanții Primăriei Mândra şi sătenii au dorit să marcheze acest important jubileu printr-o reuniune a fiilor satului.

Astfel, sâmbătă, zeci de ilereni ca obârşie, născuţi şi crescuţi aici, dar plecaţi pe meleaguri mai apropiate sau mai îndepărtate, au revenit acasă, în satul copilăriei.

Întâlnirea cu cei dragi, cu prietenii din tinereţe, dar şi revederea meleagurilor natale i-au încărcat de bucurie pe fiii satului Ileni. Mulţi dintre ei au ţinut să fie prezenţi la jubileul satului, chiar dacă au fost nevoiţi să parcurgă mii de kilometri şi să traverseze mări şi ţări. Este şi cazul Georgetei Blebea, care, deşi locuieşte de zeci de ani în America, nu şi-a uitat originile de româncă, de făgărăşeancă. Ea a revenit sâmbătă pe plaiurile natale, pentru a se bucura de acest eveniment alături de consăteni. Georgeta Blebea recunoaşte că îi este mereu dor de locul natal, dar încearcă să îşi umple acest gol îmbrăcându-se la fiecare sărbătoare în straie româneşti.
Un alt fiu al satului Ileni, întors de peste hotare, este Samoilă Pirău. El a locuit mult timp în Canada.

ileni slujba
Evenimentul de sărbătorire a satului Ileni s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile de sâmbătă. Dimineaţa, sătenii, împreună cu fiii satului Ileni reîntorşi acasă, şi-au pus straiele de sărbătoare şi au luat parte la slujba religioasă. Toată suflarea satului s-a îndreptat apoi spre cimitirul ortodox unde a avut loc un parastas de pomenire a eroilor căzuţi în Primul şi Al doilea Război Mondial.

După parastas, toată lumea a fost invitată la masă, la căminul cultural. În completarea sărbătorii, sâmbătă şi duminică, toţi cei prezenţi au putut urmări un spectacol de muzică populară, iar sărbătoarea satului s-a încheiat cu un foc de tabără.
Iulia GRECU

2 COMENTARII

 1. un foc de tabara mai mic, micut chiar miculut
  cat despre spectacol…………..
  a fost frumos , dar … nu era nevoie sa se faca atata risipa de bani , sunt alte obictive mult mai importante de realizat
  mancare si bautura pe saturate, pentru ce?, sau de ce?
  care a fost adevaratul scop al acestei sarbatori?

 2. Au fost risipiti  banii aiurea!
  Nu era nevoie decat de o comemorare la biserica, o cuvantare, si hai sa zicem un spectacol in onoarea evenimentului, dar DE CE s-a servit mancare si bautura?Pe banii tot ai nostrii , ai contribuabililor, ca doar deaia platim taxe si impozite sa fie banii gestionati in halul acesta…
  Si nu mai zic nimic de organizare!
  Halal eveniment! Unii au ramas cu bani in buzunare si altii pletesc taxele….
  Traiasca Romania! Ca deaici mulgem spagile.
  blea!!

LĂSAȚI UN MESAJ