Ca urmare a avertizarilor meteorologice ale ANM pentru perioada urmatoare, cu inregistrarea de temperaturi crescute peste 35 grade C, reamintim populaţiei recomandările în vederea prevenirIi incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi crescute :
Recomandări pentru populaţia generală :
– evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
– daca este absolut necesara expunerea la soare la orele amiezii,purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
– pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
– beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
– consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apa;
– Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
– evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) ; atentionam persoanele din mediul rural sa evite pe cit posibil efectuarea muncilor agricole in intervalul 11-17 . Aceste activitati se vor desfasura in afara acestui interval orar iar in momentul deplasarii catre locul de prestare a activitatii agricole se va avea in vedere asigurarea apei potabile.
– aveţigrijă de persoaneledependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulatlichide, chiardacă nu vi le solicită;
– păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starealor de sănătate.
Cum putemsălimitămcreştereatemperaturiiînlocuinţe:
– inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/saudraperiile;
– tineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
– deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
– stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.
– inchideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
– dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperaturasă fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
– ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
Recomandări pentruprevenireaapariţiei de îmbolnăviriînrândulcopiilor
o Pentru sugari şi copiii mici:
– realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.
– sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă.
– se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicit.
– copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode.
– nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu caciuliţă sau pălăriuţă pe cap.
– copiii vor primi apă plată sau apa cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.
– mamele care alăptează trebuiesă se hidratezecorespunzator cu apă, ceai slab îndulcit, sucurinaturale de fructefăcuteîncasă, fărăadaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi tim pconsumul de cafea sau alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului şi evident igiena generală.
– la cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:
– creeareaunui ambient care să nu suprasolicitecapacitatea de adaptare a organismului.
– hidratare corespunzatoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi.
– alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete .
– se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile.
– este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei
– se va evita circulaţia în perioadele de vîrf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălărie .
– persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
– menţinerea cu rigurozitate a igieneipersonale, efectuarea a câte 3 – 4 duşuripezi.
Obligaţiileangajatorilorprevazute de OUG 99/2000 :
„În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarelemăsuri minimale:
A.Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a)reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b)asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c)alternarea efortului dinamic cu cel static;
d)alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B.Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a)asigurarea apei mineralea decvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b)asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c)asigurarea de duşuri.”