Festivalul Ouălor închistrite la Șercaia

0
358
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cele mai frumoase ouă închistrite au fost expuse în a doua zi de Paște la Șercaia. Închistrirea ouălor de Paște, este o tradiție străveche, de origine pre-creștină.

Practic, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejază animalele din gospodărie. O tradiție pe care reprezentanții Gazetei Satelor, cu sprijinul Primăriei Șercaia au reînviat-o și au adus-o în atenția localnicilor, care timp de trei ediții s-au implicat în organizarea a ceea ce poartă numele de Festivalul Ouălor Închistrite. Ouăle încondeiate necesită mult muncă și răbdare, însă ele sunt cu adevărat spectaculoase și au reușit să atragă atenția sutelor de participanți la evenimentul desfășurat la Căminul Cultural din Șercaia.
Închistrirea ouălor este practicată exclusiv de femei, cu o săptămână înainte de Paște. Motivele ornamentației ouălor încondeiate se diferențiază în funcție de localitate și există mai multe variante. Șercăienii care au participat la cea de-a treia ediție a Festivalului Ouălor Închistrite au avut parte și de o expoziție a portului popular dar și de multă muzică bună interpretată de soliștii de muzică populară din Țara Făgărașului.
Atmosfera de sărbătoare a mai fost întreținută și cu joc. Pe scenă au urcat copiii de la Ansamblul Folcloric Șercaia.

LĂSAȚI UN MESAJ