Festivalul Narciselor

0
112
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

poiana-narcise-3lume-multaFestivalul Narciselor de la Vad, ajuns la cea de-a 9-a ediţie, a adunat la sfârşitul săptămânii, trecute mii de localnici, dar şi turişti din toate zonele ţării. Sărbătoarea a fost şi de această dată un prilej numai bun pentru toţi cei veniţi să-şi petreacă un sfârşit de săptămână de neuitat. Muzica şi voia bună au întreţinut atmosfera toată ziua în Pădurea de Mesteceni din apropierea poienelor cu narcise.

Pădurea Vadului a prins viaţă
Localitatea Vad şi, în special, pădurea cu narcise, au prins viaţă la sfârşitul săptămânii trecute. A fost deschiderea poienelor cu narcise, aşa că, încă de la primele ore ale dimineţii, duminică, 24 mai, mii de oameni, localnici şi turişti, şi-au îndreptat paşii spre pădure. Festivalul Narciselor este un prilej bun pentru localnici, dar şi pentru turiştii care vin an de an cu această ocazie de a se distra şi de a organiza un picnic. Astfel, cu mic, cu mare, cu provizii, corturi şi saci de dormit, s-au instalat în pădure, unde au încins grătarele.

„Ne simţim foarte bine. Am făcut mici şi carne la grătar şi e foarte frumos. Este pentru prima dată când venim şi nu ne-am închipuit că o să fie aşa de frumos“, „Am venit de ieri noapte cu cortul, ne-am luat şi provizii şi ne-am simţit foarte bine. Aşa obişnuim să venim în fiecare an“, ne-au spus câţiva petrecăreţi.

poiana-narcise6oameni-cu-floriDupă narcise
Şi pentru că deosebite în această pădure sunt narcisele, nimeni nu a plecat acasă fără câteva flori. Din nefericire, narcisele au fost cam scumpe la vedere. Majoritatea au fost culese încă de săptămânile trecute. „Am cules câteva narcise pentru acasă. Ne place foarte mult, nu ne-am închipuit să fie aşa de frumos. Tocmai de aceea, am încercat să fotografiem cele mai frumoase peisaje“, ne-au mai spus câţiva oameni prezenţi la festival.

poiana-narcise-farcasNici muzica şi voia bună nu au lipsit. Pădurea a răsunat toată ziua de cântecele mai multor interpreţi de muzică populară din zonă, dar şi interpreţi renumiţi precum taragotistul Dumitru Farcaş şi solistul Cristian Pomohaci. „Am venit special să-l văd pe părintele Pomohaci. Îmi plac foarte mult cântecele lui şi mai ales faptul că are un har aparte“, „Vin în fiecare an, iar acum mă bucur că am avut ocazia să-l văd pe părintele Pomohaci“,,, Ştiam că vine celebrul Dumitru Fărcaş şi am ţinut neapărat să-l văd. Cântecele lui din taragot mă înfioară”, ne-au spus câţiva oameni prezenţi la festival.

Tradiţie semicentenară
Anual, de mai bine de 50 de ani, în preajma sărbătorii sfinţilor Constantin şi Elena, turişti din toată lumea iau cu asalt poiana cu narcise de la Vad. ,,Este a noua ediţie şi pot să zic că şi cea mai reuşită. Au fost într-adevăr foarte mulţi oameni, poate şi pentru modul cum au fost organizate ediţiile anterioară, dar şi pentru faptul că am reuşit să aducem cântăreţi de marcă. Mai mult, am reuşit să facem şi drumul de acces şi sper că vom reuşi să curăţăm în această toamnă poienile cu narcise“, ne-a spus Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.

Narcisele de la Vad înfloresc în fiecare an, în luna mai, printre stejarii seculari din Dumbrava Vadului, cunoscută şi sub numele de Poiana Narciselor. Rezervaţia naturală se întinde pe 400 de hectare şi reprezintă un monument unic în lume.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

1 COMENTARIU

 1. ce sarbatoare?
  o tiganie, asta a fost!
  unde te uitai vedeai doar „rulete cu cadouri”, tombole si toate prostiile
  dc ar fi fost ceva mai organizat poate era altfel.
  voi nu v-ati saturat de baracile improvizate unde gasesti numai prostii?

 2. Pt. ALEX GANEA
  Da asa este, a fost o tiganie ! Dar, se pare , ca romanilor le plac tiganiile pentru ca au fost mii de oameni acolo. Coada de masini se insira pe km intregi. Nu este vina autoritatilor ca „bilciul” a fost, este si va fi lucrul cel mai placut de romani. Hai sa nu mai fim asa de critici si sa vedem si partea buna a lucrurilor. Avem o Poiana cu care trebuie sa ne mindrim. Faptul ca la aceasta deschidere au fost oameni din toata tara este extraordinar. Fii convins ALEX GANEA ca ei stiau ca vor gasi o ” Țiganie” !

LĂSAȚI UN MESAJ