Festivalul Cetelor de Feciori in Țara Făgărașului, ediția a-XVI-a

0
1223
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului, organizat de primăria Făgăraș, a ajuns la ediția a XVI-a. Duminică 7 ianuarie 2024, începând cu ora 10:00, la Catedrala „Sf. Ioan Botezătorul”, se sună adunarea pentru a primi colindul Cetelor din Țara Făgărașului. Conform organizatorilor, după colindat, parada cetelor va avea loc începând cu ora 12:00, pe promenada din fața Cetății Făgăraș.
În Ţara Făgăraşului obiceiurile şi tradiţiile din perioada sărbătorilor de iarnă sunt păstrate din moşi-strămoşi. Cel mai cunoscut obicei popular este Ceata de feciori, considerat a fi cel mai vechi şi bine păstrat obicei din zonă, atestat documentar în anul 1765. Ceata de Feciori se constituie în seara de Sfântul Nicolae şi se desface la Sfântul Ioan, prilej cu care se organizează Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului.
Această manifestare încheie practic seria de obiceiuri şi tradiţii specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea adună anual 30-40 de cete, însoţite de regulă de primarul sau preotul din localitate. În această zi flăcăii sunt îmbrăcaţi în straie populare, accesorizate cu căciula cu vârstă şi bandă tricoloră. Le au la braţ pe fetele cu care au intrat în ceată, şi ele purtătoare de costume tradiţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ