”Festivalul Cepei Roșii- Mândra 2023”- ediția a doua

0
1485
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

După succesul de la prima ediție a Festivalului Cepei Roșii de la Mândra, care a adunat pe străzile din sat mii de turiști, organizatorii au hotărât să rezerve, anul acesta, două zile pentru sărbătoarea produsului specific mândrenilor, ceapa roșie. Astfel, 26 și 27 august sunt zilele în care organizatorii  își propun să sărbătorească hărnicia mândrenilor, renumiți în întreaga țară pentru culturile lor de ceapă roșie.
Cu această ocazie, locuitorii din Mândra lansează o invitație publică și își deschid porțile pentru toți cei care vor să le treacă pragul.
Pe 27 august, între orele 14.00 și 19.00, în întreg satul se vor activa mai multe spații culturale și gospodării,  în care vor avea loc expoziții, ateliere pentru copii sau degustări speciale. Nu va lipsi Liturghia în biserica îmbrăcată în straie de sărbătoare, Parada Portului și Duelul de strigături, la scena de la Troiță – cu participarea a 15 comunități din Țara Făgărașului. La scenă, ivitați speciali, pe lângă o serie de artiști locali, vor fi Cristian Pomohaci de la ora 15.30, Mihai Teacă de la ora 18.00 și Aurel Tămaș de la ora 21.00.
La fel ca și anul trecut sunt organizate activități sportive. Sâmbătă, 26 august, ora 11.00 se dă startul turneului de fotbal “Cupa Ceapa Roșie- Mândra 2023”. Participă echipele satelor din comună: Mândra, Ileni, Râușor și Toderița, iar de la ora 15.00, se va juca un meci de fotbal între selecționata comunei Mândra și „Legendele FC Brasov”.
Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Mândra și finanțat de Consiliul Județean Brașov. Partener: Muzeul de Pânze și Povești Mândra.
Programul complet al evenimentului:
26 august
11.00 – turneul de fotbal “Cupa Cepei Roșii- Mândra 2023”. Participă echipele satelor din comună: Mândra, Ileni, Râușor și Toderița.
15.00 – Meci de fotbal  între selecționata comunei Mândra  și  „Legendele FC Brasov”  (Vasile Mureșan, Ionuț Pîrvu, Tibi Ghioane, Laszlo Balint, Mugurel „Pele“ Buga,  Ioan Kramer , Bebe Manciu ,  Nistor Văidean , Ionel Ganea ,  Octavian Cocan, Sandu Cozma, Daniel Isăilă, Marian Ivan, Petre Cadar, Vasile Gherghe,  Nicușor Bucur, Vasile Bența, Ioan Naghi, Marin Barbu, Sandu Andrași, Dan Gheorghe, Iosif Szalad)
20.00 –  Inaugurarea spațiu cultural #Garaj30 (nr. 30) O colecție de obiecte și povești locale, din comunism.
21.00 – Proiecția în aer liber a seriei de filme  „Amintiri din Epoca de Aur”, un film colectiv, scris și produs de regizorul Cristian Mungiu (durata: 138 de minute)
FOARTE IMPORTANT: Intrarea Nu este gratuită, biletul la film constă într-o ceapă roșie de Mândra (cu care fie veniți de acasă, fie o cumpărați de la standul special amenajat în acest sens, la Garaj, de producătorii locali) Ceapa va fi trimisă la București, echipei de la casa de producție. Nu trișați! „Taxatorii” noștri recunosc de la o poștă ceapa de Mândra.
ȘI MAI IMPORTANT: aduceți de acasă un scaun pliant, cum erau cele de stat la coadă la lapte, sau de care considerați, ca să vă asigurați că nu stați în picioare. Nu avem multe bănci în curte…
ȘI ÎNCĂ CEVA IMPORTANT: dacă se va lua curentul în timpul filmului, să știți că nu e de la noi:) Pe cuvânt de pionier!
Programul în sat pe 27 august
9.00 – Biserica Sfânta Treime Mândra, monument istoric, cu o frescă superbă, de la 1821, semnată de Savu Zugravu, își deschide porțile pentru LITURGHIE, în haine de sărbătoare (vă invităm să veniți în port popular autentic, din zonele de baștină)
12.00 – Străzile vor fi neîncăpătoare pentru PARADA PORTULUI și DUELUL DE STRĂGĂTURI, la scena de la Troiță – cu participarea a 15 comunități din Țara Făgărașului (au confirmat participarea: Toderița, Râușor, Șona, Veneția de Jos, Grid, Felmer, Calbor, Boholț, Beclean, Drăguș, Ucea de Sus, Sâmbăta de Sus, Sâmbata de Jos, Șercaia, Grupul Șezători în Țara Făgărașului / #acasalaorigini) Va urma joc în uliță și degustare de „CEAPĂ CU… DE TOATE„, pregătite de gospodinele din sat, coordonate de Cornelița, la Căminul Cultural.
14.00 – 19.00 Poarta deschisă la #GARAJ30, la numărul 30. O colecție de obiecte și povești locale din comunism. Plus ateliere de joacă, „de pe vremea noastră”, pentru copii, coordonate de Karla și Dana de la Biblioteca Comunală Mândra.
14.00 – 19.00 Poarta deschisă la MUZEUL DE PÂNZE ȘI POVEȘTI, la numărul 239. Povești vechi cu tanti Cornelia în casă dinante, cu Dumitrița & Miti în noua țesătorie și o expoziție temporară de păretare vechi cu broderie și mesaje.
14.00 – 19.00 Poarta deschisă la atelierul de zestre contemporană MÂNDRA CHIC, la numărul 241, cu reduceri de până la 50% la toate piesele din micul showroom rural!
14.00 – 19.00 Poarta deschisă la numărul 183, unde puteți admira o EXPOZIȚIE A DANTELĂRESELOR din Mândra, curatoriată de Ana Borca, de la Zestre cu poveste
14.00 – 19.00 Porțile deschise „PE TĂIȘ” – pe prund, în față la Hiroiu, unde Valeria Cociș și alte muieri destoinice vă așteaptă cu o instalație specială: „Suflecată pân’ la brâu, spală rufele la râu”. Vă facem cunoștință cu pârâul nostru magic, Tăișul, care albește pânzele tradiționale, cum nu o poate face nicio soluție de curățat din lume!
14.00 – 19.00 Poarta deschisă LA BARBU, la numărul 20, pentru un mic popas gastronomic, într-o gospodărie în care gătesc două generații. Unii fac „o ciorbă bună de fusole cu salată de ceapă roșie”, iar ceilalți un fel de „hamburger tradițional, cu inele de ceapă caramelizată.”
14.00 – 19.00 Porțile deschise în PĂRCULEȚUL din centrul satului, în care veți regăsi unul dintre standurile cu ceapă roșie de la producători locali, la care vă așteaptă Monica, și la care îl puteți întâlni și pe George Cățean, invitatul nostru special, fost secretar de stat, fermier și reprezentant al Asociației Române despre Mâncare, care ne va povesti despre ce ar presupune „Recunoașterea ca Specialitate Tradițională Garantată (STG) pentru Ceapa de Făgăraș” – un proces prin care un produs alimentar specific obține o denumire protejată la nivel european, care atestă originea sa și tradițiile specifice legate de producție și procesare.
Programul la scenă 27 august
14.40:  Surorile Curea; 15.00: Ilaria Mija; 15.10: Diana Gribincea; 15.30: CRISTIAN POMOHACI ; 16.00: Copiii de la Toderița; 16.10:  Mioara Marinca; 16.30:  Mariana Cerbu; 16.50:  Fii Făgărașului & Mădălina Cerghit; 17.20: Story Tellers Orchestra; 18.00: MIHAI TEACĂ; 18.30: Ansamblul Folcloric Junii Becleanului; 19.00:  Georgiana Pătrunjel; 19.30: Urdea Sorin; 20.00: Carmina Tatomir; 20.20: Bogdan Georgescu; 20.40: Flaviu Florea; 21.00: AUREL TĂMAȘ

LĂSAȚI UN MESAJ