Festivalul „Buna Vestire“

0
37
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

vistea4Localitatea Viştea de Sus a răsunat duminică, 22 martie, de cântece bisericeşti. 13 coruri s-au întrecut, la Căminul Cultural din sat, pentru un loc pe podium. Evenimentul a avut loc cu ocazia festivalului de cântece bisericeşti „Buna Vestire“ organizat în fiecare an în preajma sărbătorii cu acelaşi nume.

La a patra ediţie

Cea de-a patra ediţie a festivalului de cântări bisericeşti „Buna Vestire“ a adunat anul acesta la Viştea de Sus treisprezece coruri din judeţul Braşov şi dar şi din judeţul Sibiu. Corurile s-au pregătit mult timp pentru acest festival, iar munca lor s-a putut observa pe scenă. Soliştii au pregătit cele mai frumoase cântări bisericeşti pentru a-i impresiona pe membrii juriului. „Corul nostru s-a constituit la început în cadrul unei asociaţii de prietenie a Avrigului. Am început cu colinde, am cântat în bisericile din protopopiatul nostru, apoi am cântat în bisericile din Avrig, mai ales la vizitele Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu Streza. Anul trecut am fost invitaţi la Viştea. iar în acest an am avut curajul să venim în calitate de concurenţi. Am muncit foarte mult la aceste cântece“, ne-a spus Maria Grancea, solistă în corul din Avrig. „Participăm pentru a patra oară şi ne pare nespus de bine că suntem aici. Nu a fost ediţie în care să nu câştigăm vreun premiu! Acum am pregătit două cântări frumoase care sperăm din tot sufletul să placă publicului“, ne-a declarat Ioan Şohan, solist în corul de la Victoria. „Întotdeauna ne-am pregătit bine. Am pus accentul pe pregătirea oamenilor care fac parte din cor. În plus, participăm în fiecare duminică la toate slujbele“, ne-a povestit Dumitru Tănase, solist al corului Victoria.

Marcă înregistrată

Organizatorii spun că ediţia de anul acesta, faţă de cele din anii trecuţi, a fost cea mai reuşită. „E una din cele mai mari manifestări din zona Făgăraşului. Noi spunem că după festivalul mare, care se desfăşoară la Sâmbăta de Sfânta Maria, e a doua din zonă. A căpătat o rezonanţă, noi spunem, naţională. A fost înregistrat naţional acest festival, iar noi ne bucurăm de o prezenţă foarte mare de fiecare dată. Anul acesta, avem foarte multe coruri în concurs, plus cele invitate“, ne-a declarat Florin Ioani, primarul comunei Viştea. „În acest an, ne aflăm deja la cea de-a patra ediţie. Ne bucurăm foarte mult că am reuşit, încă o dată, să adunăm atâţia oameni la Viştea de Sus. Parcă şi Dumnezeu a ţinut cu noi, uitaţi ce vreme frumoasă e! Majoritatea celor prezenţi sunt îmbrăcaţi în portul popular românesc, ceea ce e o încântare pentru toţi cei prezenţi“, ne-a mai declarat organizatorul manifestării, Gheorghe Tabără, fostul primar al comunei.
Festivalul „Buna Vestire“ are loc în fiecare an, în apropierea sărbătorii cu acelaşi nume şi îşi propune să-i pregătească pe credincioşi pentru cea mai importantă sărbătoare religioasă de peste an, Sfintele Paşti.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ