Festival de bătut toaca la Victoria

0
323
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

copil toaca fata

Astăzi, sunetul de toacă a răsunat în tot oraşul Victoria. Cu ocazia Festivalului Internaţional de Toacă, peste 80 de copii din ţară şi din străinătate au venit în oraşuk de la poalele Făgăraşilor pentru a se întrece în sunete şi ritmuri.

A noua ediţie a festivalului a început la ora 10.00, când copiii, însoţiţi de preoţi, au defilat pe străzile oraşului într-o paradă a portului popular. Apoi, toţi cei prezenţi s-au îndreptat spre Casa de Cultură, unde copii din Ardeal, Muntenia şi Moldova şi-au dat mână cu mână, într-o veritabilă Horă a Unirii.

hora

Participanţii, copii între 5 şi 14 ani, au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei din care proveneau. Ei au reuşit să impresioneze numeroasa asistenţă prin talentul şi îndemânarea dovedite în mânuirea toacei şi clopotelor. Totodată, pasiunea pentru arta populară şi dragostea faţă de biserică i-au apropiat pe toţi concurenţii.
CredinŢa le-a fost insuflată de preoţi, cei care i-au îndemnat să participe la acest festival şi i-au pregătit pentru competiţie.

copii toaca
Festivalul Internaţional de Toacă s-a desfăşurat la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Aici, micuţii, dar şi cei mai mari participanţi s-au întrecut în primă fază la bătutul clopotelor. Cea care a avut cea mai apreciată evoluţie a fost chiar o fetiţă din Victoria.
fata clopote

Fiecare copil a bătut toaca timp de un minut şi jumătate, iar cei care au reuşit cele mai ritmate pretaţii au fost premiaţi de organizatori.

La finalul concursului, toţi participanţii au primit ca premii iconiţe, cărţi religioase şi dulciuri. Festivalul se desfăşoară la Victoria din anul 1995, când a vut loc prima ediţie, cu participare locală. Din anul 2005, festivalul a dobândit caracter internaţional.
Juriul a fost format din specialişti de la Seminarul Teologic din Făgăraş. Din juriul au mai făcut parte şi Maica Paraschiva de la Mănăstirea Cârţişoara, care bate toaca de foarte mulţi ani, precum şi epitropul bisericii.
Iulia GRECU

LĂSAȚI UN MESAJ