După 1 noiembrie nu mai poate fi împrăştiat gunoi de grajd pe câmp! Garda de Mediu a publicat un calendar în care sunt precizate, în funcţie de zonele agricole, perioadele în care este interzisă împrăştierea gunoiului de grajd pe câmp. Calendarul aparţine Ministerului Agriculturii. De fapt, fiecare fermier care se respectă, cunoaşte perioadele în care poate împrăştia îngrăşămintele astfel încât acestea să fie cât mai benefice culturilor. Cert este că, între 1 noiembrie şi 15 martie, este interzisă împrăştierea îngrăşămintelor organice solide pe terenurile arabile, iar în cazul păşunilor perioada de interdicţie este chiar de la 1 octombrie până în 15 martie.
În perioada în care este interzisă împrăştierea, aceste îngrăşăminte trebuie să fie depozitate în anumite condiţii. „Îngrăşămintele naturale se păstrează pe platforme betonate care să aibă o scurgere controlată, astfel încât tot ce reiese din depozitare să poată fi gestionat separat şi neutralizat. De asemenea, cantităţile respective se vor împrăştia în perioadele menţionate în codul de bune practici aprobat de Ministerul Agriculturii”, a precizat comisarul şef al Gărzii de Mediu Braşov, Mircea Paraschiv.
Potrivit autorităţilor, îngrăşămintele organice lichide şi cele minerale vor mai putea fi aplicate pe terenurile arabile de la 1 martie, iar pe păşuni din 15 martie. În cazul îngrăşămintelor chimice, acestea au un regim special. „În ceea ce priveşte îngrăşămintele chimice, ele au un regim special, intră în categoria substanţelor care trebuie gestionate într-un mod deosebit, intră în depozite special amenajate, unde cantităţile trebuie marcate, urmărită trasabilitatea, consumul, iar modul lor de folosinţă va fi numai cu scop agricol, pe reţetele şi cantităţile care intră în reţetele de stimulare a agriculturii, respectiv ordinele de agricultură”, a mai adăugat Mircea Paraschiv.