Farmaciile nu vor mai putea fi înfiinţate în gări şi centre comerciale

0
22
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Guvernul a decis să elimine posibilitatea de înfiinţare, ca excepţie, a farmaciilor în gări, aerogări şi centre comerciale, procedură permisă din 2005, considerând că numărul de farmacii în zonele urbane este unul suficient de mare, care nu mai justifică deschiderea altora mai ales în magazine mari.

Decizia a fost luată în şedinţa de marţi a Guvernului.

„O reglementare aprobată de Guvern prevede eliminarea posibilităţii de înfiinţare a farmaciilor suplimentare în gări, aerogări şi centre comerciale, ca excepţie. Această reglementare este în vigoare din 2005, iar dacă atunci erau 39 de farmacii, în 2010 am ajuns la 728 de farmacii înfiinţate prin excepţie. Din punctul nostru de vedere, în marea parte a localităţilor urbane numărul de farmacii este suficient şi nu se mai justifică înfiinţarea acestora, mai ales prin excepţii, în centre comerciale de mare suprafaţă”, a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Guvernul a decis totodată ca prevederile Legii farmaciei, care stabileşte deschiderea unor farmacii pe baza unor criterii demografice, să fie menţinute încă doi ani, până la 31 decembrie 2012.

Criteriul demografic reglementează deschiderea/înfiinţarea farmaciilor comunitare în mediul urban, respectiv adică o farmacie la 4.000 de locuitori în Bucureşti, o farmacie la 3.500 locuitori în municipiile reşedinţă de judeţ şi o farmacie la 3.000 locuitori în celelalte oraşe.

Ministrul a susţinut că asemenea criterii există şi în alte 17 state UE, printre care Franţa, Italia, Spania, Austria.

„În prezent, media europeană este de o farmacie la 3.400 de locuitori, iar în România media este de 3.100. Împărţirea pe mediul rural şi urban dezavantajează mediul rural, ministerul are interesul să se deschidă cât mai multe farmacii în mediul rural. Dacă nu se continua cu principiul demografic, urmările ar fi fost mutarea farmaciilor din rural în urban, precum şi deschiderea unui număr mare de farmacii în mediul urban”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, numărul de farmacii s-a dublat în ultimii zece ani, de la 3.140 în 2000 la 6.902 în 2010.

Întrebat de jurnalişti dacă a rămas în continuare prevederea ca farmacistul să aibă farmacie în proprietate, ministrul a răspuns negativ, spunând că, în urma observaţiilor primite de la alte ministere, aceste prevederi nu au fost introduse în proiect.

„În mediul urban, media este de o farmacie la 2.485 de locuitori, iar media europeană este de 3.400. Noi avem prea multe farmacii în mediul urban şi prea puţine în cel rural, este foarte greu de remodelat. Dacă erau stabilite de la început criterii pe urban şi rural, azi nu aveam asemenea situaţii. Interesul nostru este de a deschide farmacii în rural”, a adăugat ministrul.

El a precizat că, anul viitor, va fi promovat un nou proiect de lege a farmaciei.

LĂSAȚI UN MESAJ