Făgăraşul nu mai are vreme să aştepte

0
80
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

sorin-mi-micInterviu cu primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc

Garduri pietonale, piloni care împiedică parcarea pe trotuare, ornamente de Crăciun montate în avans, cu forţe proprii, dar şi planuri de asfaltare şi de construire de noi parcări. Iată câteva realizări de dată recentă. Iată şi câteva planuri pe termen scurt şi mediu. Unele se văd, altele sperăm că se vor vedea. Puşi, parcă prea multe ori, în situaţia de a face din rahat bici, de criză şi de nerealizările administraţiei precedente, edilii reuşesc să o scoată cumva la capăt. Ei ştiu cum fac, dar realizările se văd. O poate recunoaşte chiar şi un cârcotaş, cu sau fără culoare politică. Despre toate acestea , dar şi despre altele, în scurta discuţie pe care am avut-o şi am consemnat-o cu edilul-şef al oraşului, Sorin Mănduc.

În ultima vreme, pe marginea trotuarelor, au ,,apărut” gărduleţe şi piloni…
Mi-am propus să schimb faţa oraşului, deşi mai avem mult de făcut în infrastructură… canalizări, reabilitări de conducte şi mulţi kilometri de trotuar şi şosea. Cred totuşi că centrul istoric, cetatea şi bulevardul care tranzitează oraşul reprezintă cartea de vizită a Făgăraşului. Acestea sunt motivele pentru care vreau să fac tot posibilul ca să fim mândri că trăim aici şi să arătăm celor ce trec prin Făgăraş că suntem buni gospodari. Că apreciem curăţenia, ordinea şi lucrurile frumoase. Mobilierul urban vine doar să înfrumuseţeze străzile. Mă refer la bănci, coşuri de gunoi, garduri de protecţie a pietonilor, piloni ornamentali, arbuşti şi flori, multe flori.

Care este rolul lor, în afara celui estetic?
Am luat decizia de a amplasa garduri ornamentale în anumite zone din centrul istoric pentru a proteja pietonii şi, în special, copiii. Vrem să împiedicăm urcarea maşinilor pe borduri ori staţionarea lor pe trotuar. Pietonii trebuie să aibă libertatea lor de mişcare şi siguranţa de a nu fi accidentaţi. În plus, trebuie ca tot ceea ce facem să placă ochiului.

Mai aveţi în vedere montarea de astfel de piloni şi în alte zone unde se parchează maşini pe trotuar (de exemplu, trotuarul de lângă piaţă)?
Ori aţi intrat în mintea mea, ori sunt scurgeri de informaţii. Da. În zona pieţei şi lângă sinagogă. Apoi pe strada Doamna Stanca, pentru protecţia elevilor de la acel colegiu. În viitor vreau să tratăm unitar toată zona veche a Făgăraşului.

De ce au apărut ornamentele stradale de Crăciun încă de pe acum? Mai aveţi în vedere şi cumpărarea altor ornamente, în plus faţă de cele de anul trecut?
Pentru că numai mâine nu e poimâine. Nu ştiu ce socoteală v-aţi făcut dumneavoastră, dar vă avertizez că suntem, imediat, la jumătatea lunii noiembrie. În seara de Moş Nicolae, vreau să aprindem luminile sărbătorilor de iarnă. Lucrăm cu forţe proprii şi abia ne încadrăm în timp. Nu mai avem bani anul acesta să achiziţionăm noi ornamente. E bine însă că ne-am mişcat rapid anul trecut. Vorba românului: ,,Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”.

Ce planuri edilitare mai aveţi pentru perioada sezonului rece?
Apropo de proverbul de mai sus. Făgăraşul nu mai are vreme să aştepte. Cât mai e cald, adică peste zero grade, asfaltăm străzile Gheorghe Doja şi Aurel Vlaicu, din cartierul Galaţi, precum şi strada Vlad Ţepeş, spre liceul Şenchea. Vreau de asemenea să mai tratăm nişte gropi, la ieşirea din oraş, spre Ileni şi pe şoseaua Combinatului. Peste iarnă, când va fi ger, vom face planuri, proiecte şi strategii pentru 2010. Sper că Moş Crăciun va aduce un alt Guvern. Responsabil şi activ. Vreau fapte, nu vorbe de la Palatul Victoria.

Ce proiecte vreţi să demaraţi în 2010?
Mizez pe sprijinul Guvernului în anul viitor, cel puţin pentru trei proiecte: Cetate, centură şi construcţia grădiniţei. Restul le facem cu bani europeni şi cu resurse proprii. În 2010, sper să înceapă cel mai mare şantier din ultimii zece ani. Dacă vom câştiga proiectul de finanţare pe care îl depunem prin Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Sibiu, vom atrage aproape 40 de milioane de euro şi vom înlocui toate conductele de canalizare ale oraşului, precum şi cele de azbociment care distribuie apa potabilă…

Asociaţia condusă de Klaus Johanis...
Exact. Primarul Sibiului e preşedintele ADI Sibiu, care va administra fondurile pentru reabilitarea conductelor de canalizare. E un om extraordinar, extrem de exigent, foarte bine organizat şi foarte eficient în problemele administrative. Făgăraşul are o relaţie excelentă cu Sibiul. E o onoare să lucrăm împreună cu domnul primar Johanis. Personal, aş fi şi mai încântat să îl văd prim-ministru. Nu vă imaginaţi cât ar câştiga România…

Care mai este situaţia cu revendicările salariale ale angajaţilor Primăriei Făgăraş?
Revendicările sunt multe. Am două procese cu sindicatul. Mă lupt în instanţă pentru a anula sporurile pe care eu le consider imorale. În rest… Moş Crăciun nu va fi prea darnic cu mulţi dintre ei. Mai multe nu vreau să spun. Îi apreciez pe cei ce muncesc şi ,,iau foc” când constat că unii cer stimulente şi nu muncesc cât ar trebui.

Care este stadiul pregătirilor pentru scrutinul prezidenţial?
Din punctul nostru de vedere, totul e pus la punct. Din punct de vedere administrativ, e totul pregătit. Din punct de vedere politic, am speranţa că românii vor alege un preşedinte serios, echilibrat, responsabil. Cred în raţiunea făgărăşenilor care vor merge la vot. Şi sper să meargă mulţi. Să dea Dumnezeu României un om aşezat. Preşedintele trebuie să fie un model. Un reper al societăţii. Până şi o frază rostită de preşedinte poate crea dezordine, incertitudine, haos ori, dimpotrivă, poate aduce linişte, echilibru şi încredere. Şi adevărat bun simţ…

1 COMENTARIU

  1. Daca nu ar fi Cancescu sa il tina in spate, nici dracu nu ar asculta de el si nu l-ar baga in seama. PNListii lui in frunte cu Carje il lucra pe la spate ca la Nufaru’! In locul lui as tacea si m-as facea mic mic de tot! Peste 2 ani cand vor fi alegeri locale, toti vor uita de bordurile lui galbene cu negru (care se doreste a fi albastru de Crinuletz) si de balustradele de prost gust executate de prietenul Mitric. Peste 2 ani toti isi vor aduce aminte (sau le va aduce aminte Carje, viitor contracandidat) ca Manduc nu a fost decat o marioneta care a semnat ” ca primaru’ ” pentru prietenii lui de la PSD si PNL din consiliul local.

  2. Zi-le Loredanaaaaaa! Ce tot aveti cu Manduc ma? Lasati omu’ sa moara linistit! (Concluzia ca moare am tras-o cand i-am vazut bannerele electorale. Are o culoare a fetzei in ele de zici ca e bolnav simultan de Icter, AH1N1 si Ciroza hepatica). Cat despre murit.. nu mor caii cand vor cainii de la PDL, PSD si unii din PNL… dar precis o sa moara politic daca nu iese PNL-ul pe locul 1 la Fagaras!

  3. Domnul primar are o initiativa extraordinara privind proiectul de canalizare din Fagaras.Daca stam sa ne gindim unde este primaria si unde este vechiul curs al Berivoiului un tub destul de incapator ar rezolva totul

  4. Nu e vina omului, ca daca comparam cu ce a facut Barbuti (pe care il votau etnicii lui platiti cu zahar si ulei) vedem ca acum lucrurile se misca mai bine la primarie. Eu il prefer pe Manduc decat un mafiot local cu afaceri (si asa e plin consiliul de ei).
    Problema e o politica a carpelii la fagaras. Nu avem bani de proiecte adevarate (pt ca nu stim sa ii cautam, asteptam sa pice de la UE) si atunci facem „proiecte de spoiala”. Mai un gardulet de toata rusinea, mai un trotuar dar fara sa regandim intraga strada, locurile de parcare, accesele in curti etc..

    Incercati sa faceti lucrurile mai temeinic chiar daca costa mai mult si nu se vad asa de repede. Peste ani se va vedea ce a fost bine facut!

  5. Felicitari pentru interviu …teoria e perfecta dar nici practica (facuta mai bine de 60%) NU-I REA.Domnu Primar gindeste pozitiv asta e foarte important …vede in viitor ceea ce voi (care scrieti de rau ) nu vedeti UN MIC EXEMPLU .–FACETI O TURA CU BICICLETA LA IESIRE DIN FAGARAS SPRE BECLEAN …APOI …duceti-va in Beclean si in Mindra …o sa intelegeti totul pista de biciclete e mai frumoasa ca in Germania ori Olanda..ce sa mai zic >>JOS PALARIA <<FELICITARI SI SUCCES – in continuare….Fagaraseni nu va mai;; spargeti;; unitiva si veti vedea ca totul o sa fie mai usor …unde-s doi puterea creste ….s.a.m.d….Bucurativa si sa ne intilnim bucurosi

  6. Apa de ploaie. Uitate D-le San Ciocoiu mai bine si tu si d-l Primar pe strada. Ce vezi, gropi cu apa, gunoaie, masini parcate pe trotuare si treceri de pietoni pe care acestia le ocolesc cu zel, cersetori mari si mici, afise vechi de nu stii esti in oras sau la toaleta Combinatului ca si acolo e mai curat si mai frumos, etc. Articole din astea fara nici o noima parca am mai vazut in epoca cu marete impliniri. Un articol mai serios nu poti scrie? nu din astea fabricate in birou ca doar dam bani pe ele. Sau nu le vezi? Iesi din birou, nu te sui in masina si fa un drum prin oras si apoi scrie ODA MARELUI ,,, dar asta nu apare nicaieri ca sa nu-i suparati pe D.l Dan Ciocoiu si pe D-l Primar

LĂSAȚI UN MESAJ