Echipamentele de avertizare a populaţiei (sirenele) au fost testate în toată ţara, astăzi, între orele 10:00 şi 11:00, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care a reluat seria de exerciţii „Miercurea alarmelor”.
Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.
În perioada vizată, locuitorii Făgărașului, au auzit semnalul „alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. În Făgăraș, conform informațiilor transmise de reprezentanți ai Compartimentului de Protecție Civilă, din Primăria Făgăraș, sunt 8 sirene, montate în diverse zone: în zona centrală sunt montate două, câte una se află în zona Mecanoplast, în zona Gării, în zona cartierului Tudor Vladimirescu, zona 13 Decembrie, zona Narciselor și pe platforma UPRUC.
Conform IGSU, înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cel mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate. În cazul unor situaţii reale, mai multe informaţii vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi alte surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi posturi radio şi TV.