,,Făgărașul a fost viața mea,, – Teodor Șuteu

0
964
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 

A condus Combinatul Chimic Făgăraș, cu 10 mii de angajaţi, din 1966 pana la Revoluția din 1989 și, deşi a plecat din oraș de peste  30 de ani, Teodor Șuteu a fost cel mai respectat făgărăşean. A ştiut întotdea­una să-şi protejeze oame­nii, de la cel mai ne­important muncitor, la directori, de la femeia de servici la inginerii de producție.          Felul în care sa dezvoltat Combinatul Chimic, sub manageriatul Teodor Șuteu, a influențat dezvoltarea orașului Făgăraș dar și a Țării Făgărașului.

Teodor Șuteu s-a născut la Tirimia, lângă Târgu Mureș. Evenimentele din Ardeal a făcut ca  familia lui să se retragă la Sighişoara. Aici a făcut liceul şi a căpătat dragostea pentru chimie de la un profesor sas, pe nume Roth. A urmat faculatea la Iaşi, între 1952-1957. Aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, o colegă de grupă, cu care s-a căsătorit în ultimul an. În acele vremuri, stu­den­ţii făceau două convocări militare în timpul studiilor. Una dintre cele două convocări ale militarului în termen Șuteu, a fost făcută la Făgăraş. Aici a făcut şi practica din prima vacanţă de studenție. Fumusețea locului,faptul că era aproape de casă, de Sighişoara, l-a făcut să vină cu repartiţie la Combinatul Chimic din Făgăraș.

Timp de 23 de ani Teodor Șuteu a reprezentat pionul în jurul căruia sa dezvoltat Combinatul Chimic, dar și Țara Făgărașului. La Revoluție a fost îndepărtat de ,, revoluționarii,, de atunci ai Făgărașului, mai târziu a reprezentat marele regret al acelora care atunci l-au îndepărtat. A revenit pentru o scurtă perioadă la Combinat, adus de cei care se aflau atunci la conducerea acestuia, ca ,,imagine,, pentru a închide gura sindicaliștilor. Nu a ramas pentru mult timp datorită caracterului puternic al acestuia.

Teodor Șuteu ar fi împlini pe 16 august 2020, 87 de ani, dar duminică la ora 5 dimineața, a părăsit lumea pentru o alta mai bună și mai puțin tumultoasă. Va fi înmormântat la Snagov, alături de soție,  marți, 28 ianuarie.

Dumnezeu să îl odihnescă!

LĂSAȚI UN MESAJ