Făgărășenii ridicați de DIICOT, încolonați la Tribunal

0
102
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Făgărășenii ridicați de DIICOT în vara aceastui an au ajuns ieri în sala de judecată pentru prima înfăţişare din procesul care pare unul de durată. Aceasta pentru că, la înfăţişarea de miercuri, instanţa a decis ca procesul să înceapă cu o amânare pentru că părţile vătămate nu aveau avocat.                                                                                                                  poza.www.bzb.ro
bzb.roLa începutul lunii noiembrie, procurorii DIICOT Brașov au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, din care 17 în stare de arest preventiv, urmare a destructurării unui grup infracţional, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj, trafic de droguri, trafic de persoane şi trafic de minori. În comunicatul DIICOT se arată că, în perioada 2010 – 2013, pe raza municipiului Făgăraş, a acţionat o grupare infracţională specializată pe trei paliere infracţionale, cu impact major în comunitatea locală, respectiv recrutarea persoanelor de sex feminin, prin violenţă, şantaj şi ameninţare în scopul exploatării prin obligarea la practicarea prostituţiei, şantaj şi trafic internaţional de droguri.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării s-au implicat în activităţi de recrutare a victimelor, de supraveghere a acestora, de atragere a clienţilor, de încasare a sumelor de bani de la aceştia şi nu în ultimul rând de aplicare a „corecţiilor”, atunci când victimele nu se conformau cererilor inculpaţilor. Au fost astfel identificate un număr de 11 victime minore şi majore. Totodată este specificat faptul că membrii grupării s-au implicat în activităţi de introducere pe teritoriul României a substanţelor stupefiante şi punerea lor în vânzare către persoane aflate în anturajul lor, obţinând în acest mod sume importante de bani. De asemenea este prezentat faptul că membrii grupării s-au implicat fără rezerve şi în acţiuni de ameninţare şi violenţă exercitate asupra a patru părţi vătămate cărora le-a fost percepută „taxă de protecţie” sau au fost obligate să ofere diferite servicii în mod gratuit. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra patru imobile, şase autovehicule şi cu privire la sumele de 10.900 lei, respectiv 600 euro.
Două dintre mamele inculpaţilor erau foarte revoltate ieri, la Tribunal. „Nu se poate ca toţi să fie băgaţi în aceeaşi oală. Copilul meu îi cunoştea, veneau de multe ori la noi acasă şi petreceau timp împreună, însă asta nu înseamnă că trebuia să fie arestat odată cu cei care au şi comis faptele pentru care acum sunt judecaţi”, a declarat pentru Bună Ziua Brașov una dintre ele. „O problemă foarte mare în zonă este lipsa locurilor de muncă. Eu cred că unii din cei de aici au ajuns în această situaţie pentru că nu aveau unde să muncească. Oricum, fiecare trebuie să plătească pentru faptele lui, dar cei care sunt nevinovaţi nu trebuie să fie ţinuţi în arest preventiv. Copilul meu nu poate fi judecat în stare de arest preventiv doar pentru că era prieten cu unii dintre cei vinovaţi”, a adăugat tatăl unuia dintre inculpaţi.
Pentru că nu toate părţile vătămate au avut avocat, prima decizie a instanţei a fost o amânare. „Cauza s-a amânat în acest caz pentru termenul de 17 decembrie deoarece părţile vătămate din traficul de persoane nu au avut apărător iar legea prevede că acestea trebuie să fie apărate. În această situaţie, s-a dispus desemnarea unor apărători din oficiu”, a spus pentru bzb.ro Vlad Ciolacu, avocatul inculpaţilor. Cum judecata a început cu o amânare iar numărul persoanelor implicate în proces este unul destul de mare, avocatul Vlad Ciolacu este convins că procesul va fi unul de durată. Următoarea înfăţişare va fi în 17 decembrie, dată până la care victimele vor avea un apărător din oficiu.
Lista inculpaţilor
Lupu Adrian- Nicolae
Pîrvu Ioan- Liviu T
Androne Iulius – Cezar
Petrescu Doru- Alexandru
Pănăzean George-Sebastian
Mandiu Daniel
Mandiu Daniel
Mandiu Daniel
Podosu Stroiţa -Ciprian
Grosu Iulian- Constantin
Varga Ioan
Prodan Iosif- Ionatan
Moise Victor- Marian
Rusu Marin – Ioan
Bercea Ion – Marian
Diea Ion-Marius
Păun Ana Maria
Androne Gheorghe
Peticilă Denis- Ionuţ
Sursa: Site-ul oficial al Ministerului Justiţiei, portalul instanţelor de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ