Făgărăşenii au petrecut lângă zidurile Cetăţii

0
89
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cetatea a renăscut joi, 18 august, odată cu startul Zilelor Făgăraşului. Peste 10 mii de făgărăşeni şi turişti veniţi din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare, au participat ieri la prima zi de distracţie şi voie bună între zidurile Cetăţii. Prima zi a fost dedicată muzicii populare şi tradiţiilor. Ansambluri folclorice, dar şi îndrăgiţi interpreţi de muzică populară din Ţara Făgăraşului au încântat publicul prezent timp de câteva ore.

Deschidere cu alai de cavaleri şi domniţe

Prima zi festivalului a atras ca un magnet mii de făgărăşeni, dornici să participe la acest amplu eveniment. Startul petrecerii s-a dat puţin după ora 18, atunci călăreţi îmbrăcaţi precum cavalerii medievali, în frunte cu primarul municipiului Făgăraş, au anunţat începutul celor patru zile de distracţie.

Organizatorii evenimentului din acest an promit făgărăşenilor multe şi nenumărate surprize tuturor celor care vor călca pragul Cetăţii, de la cei mai mici până la cei mai mari.

„Festivalul a debutat, a avut loc parada personajelor care vor fi prezente timp de 4 zile la Făgăraş. Desigur, nu a lipsit turnirul cu cai, nu au lipsit artiştii cunoscuţi, cum ar fi trupele Cargo, Semnal M şi Mircea Baniciu. Dar şi meşteşugari care au lucrat în faţa publicului“, a spus Anemona Hermeneanu, director de evenimente şi PR.

„După experienţa pe care am avut-o anul trecut când am avut patru zile în care ne-am simţit foarte bine şi cred că şi făgărăşenii şi oaspeţii s-au simţit la fel de bine şi în acest an. S-au îmbunătăţit foarte multe lucruri, artiştii noştri au mai progresat şi cred că au impresionat publicul cu spectacolele lor“, a spus Werner Braun, directorul Clubului Economic German.

„E o bucurie pentru mine să intrăm în atmosfera medievală, un îndemn şi pentru oamenii Făgăraşului să intre în această epocă. Cred că este singura şansă a Făgăraşului ca Cetatea Făgăraşului, cel mai valoros tezaur pe care îl avem în această zonă, să fie pus în evidenţă, să stabilim destinaţii şi,în viitor, destinaţiile stabilite în încăperile din Cetatea Făgăraşului, cele peste 100 de încăperi, să le însufleţim, într-un fel, prin astfel de activităţi“, a spus primarul municipiului Făgăraş, Sorin Mănduc.

Meşteşugari şi muzică populară

Prima zi a fost dedicată tradiţiilor şi muzicii populare. Astfel, în interiorul şi exteriorul Cetăţii Făgăraşului zeci de meşteşugari şi-au întins exponatele, spre deliciul publicului. În curtea interioară, o sculptoriţă venită tocmai din Maramureş îşi prezenta lucrările realizate pe coajă de lemn.

„Da, am venit de la Maramureş, este pentru prima dată când vin la Zilele Făgăraşului. Este o admosferă foarte frumoasă, iar făgărăşenii sunt oameni sufletişti. Îi întâmpin cu sculpturi realizate în coajă de lemn şi sper ca făgărăşenilor să fie încântaţi de operele mele“, a spus sculptoriţa.

Tineri voluntari de la Hospice „Casa Speranţei“ au realizat manual diferite bijuterii pentru întrajutorarea copiilor spitalizaţi. „Avem un stand cu bijuterii realizate manual de voluntari din Făgăraş. Avem brăţări, cercei, coliere, preţurile noastre sunt modice. Totul pentru a ajuta copiiii spitalizaţi, să le oferim o şansă la viaţă“, au spus reprezentanţii instituţiei.

Mierea de salcâm, tei, sau chiar tinctura de propolis au fost la mare căutare printre făgărăşeni. „Suntem din localitatea Buneşti şi este pentru prima dată când venim la Zilele Făgăraşului. Îi întâmpinăm pe făgărăşeni cu producţie proprie, mierea noastră de albine este naturală. Avem o fermă la noi în localitate, realizată în totalitate cu fonduri europene, avem peste 200 de familii de albine. Am venit aici cu miere de salcâm, de tei, polifloră, dar şi tinctură de propolis. Preţurile noastre sunt de criză, astfel aşteptăm făgărăşenii să vină la standul nostru“, a spus un apicultor din Buneşti.

Un meşteşugar care a atras atenţia publicului se ocupă cu arta sticlăriei. În faţa a zeci de oameni, el realizează sculpturi de orice fel din sticlă. Alexandru Rotar este originar din Arpaşu de Sus şi a participat la multe festivaluri de acest sens din ţară. Din mâna lui ies adevărate opere de artă. „Glăjăritul este o meserie foarte veche şi aş vrea să păstrez această tradiţie. Locuiesc momentan la Târgu-Mureş, dar originar sunt din Arpaşu de Sus, sunt om al Ţării Făgăraşului. Practic, din arta glăjăritului poate ieşi aproape orice, însă este nevoie de multă migală, dăruinţă dar şi un dram de talent“, a spus Alexandru Rotar.

Nici operele realizate din traforaj nu au fost uitate. În incinta Cetăţii Făgăraşului, Levente Dul, artistul făgărăşean pasionat de traforaj, şi-a expus lucrările lucrate cu atâta migală. „Cu ajutorul Primăriei Făgăraş şi al Muzeului Ţării Făgăraşului „Valeriu Literat“ am expus câteva lucrări de traforaj. Sunt încântat că pot participa şi eu la Zilele oraşului şi sper ca făgărăşenii să îmi admire lucrările“, a spus Levente.

Făgărăşenii au rămas plăcut impresionaţi de organizarea evenimentului. „Este doar prima zi şi organizarea este foarte bună. Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi zilele viitoare. Foarte frumos totul, sunt impresionat de meşteşugari“, „Am venit cu fetele mele şi este foarte frumos în acest an“, „Am venit să ascult muzică populară şi să urmăresc ansamblurile folclorice din Ţara Făgăraşului. Cu siguranţă voi degusta şi un mic şi o bere“, au spus făgărăşenii.

Şi pentru că prima zi a Zilelor Făgăraşului a fost dedicată muzicii populare, pe scena amplasată în exteriorul Cetăţii au urcat ansambluri populare din Ţara Făgăraşului şi nu numai, dar şi cunoscuţi interpreţi de muzică populară din zonă.

Cavalerii s-au luptat pentru mâna domniţei

Pe lângă terasele cu mici şi bere, parcul de distracţii pentru copii, atracţia cea mai mare a fost turnirul cetăţilor. Astfel, cei prezenţi au avut ocazia să  vadă cum se desfăşoară activitatea într-un burg transilvan din secolele XV-XVII. Au avut loc turniruri cu cai, lupte cu spadă între cavaleri, aruncarea suliţei, trageri cu arcul, mânuirea spadelor. Totul pentru a cuceri mâna frumoasei prinţese. După tunirurile de la Braşov, Bran şi Râşnov, ultima etapă a avut loc în Făgăraş. Vizitatorii au fost martori la evenimente şi manifestări cu parfum de Ev Mediu. Turniruri cu cai, lupte între cavaleri, trageri cu arcul, dansuri medievale. Oamenii au rămas plăcut impresionaţi de ceea ce au văzut.

„Am venit tocmai din judeţul Iaşi să luăm parte la acest festival. Este ceva unic, frumos şi ne place foarte mult medievalul“, „Am învăţat doar la şcoală despre cavaleri şi domniţe şi acum am văzut şi pe viu aşa ceva. Foarte frumos, organizarea e impecabilă“, au spus făgărăşenii prezenţi la eveniment.

Cavalerii şi domniţele s-au străduit să fie pe placul spectatorilor şi şi-au îndeplinit rolurile cu dăruire şi pasiune. „Prin reprezentaţia de astăzi am vrut să reproducem anumite dansuri medievale şi câteva arme folosite în Evul Mediu, lovituri cu aceste arme şi combinaţii de arme, ofensive şi defensive, arme de apărare, scuturi“, „Nu a fost chiar uşor, dar nici foarte greu. Căldura este, însă, cea care ne dă cel mai multe bătăi de cap“, au spus cavalerii. „De când eram mică am vrut să devin domniţă, iar acum visul meu a devenit realitate. Îmi plac dansurile medievale, întotdeauna mi-am dorit să dansez“, a spus o domniţă.

Parc de distracţii, tarabe, mici şi bere

După turnir, cei prezenţi la eveniment s-au putut delecta cu un mic şi o bere pe terasele special amenajate pentru această sărbătoare. În schimb, copiii s-au bucurat enorm de parcul de distracţie de lângă Casa de Cultură.

Ultima zi a festivalului medieval a culminat cu recitalul formaţiei timişorene Cargo şi cu un foc de artificii. Distracţia şi voia bună au ţinut până târziu în noapte. Tarabele cu mici şi bere au atras ca un magnet miile de făgărăşeni prezenţi la festival.

Iar distracţia nu se va opri aici. Şi asta întrucât săptămâna viitoare Cetatea Făgăraşului va îmbrăca din nou haine medievale, cadrul proiectului „Cetatea Făgăraşului –Legendă vie“.

(Alina ROMAN )


LĂSAȚI UN MESAJ