Făgărăşeanul care a scăpat cu viaţă dintr-un atac al talibanilor

0
157
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

394049_3045485533897_1731967127_nEra puşcaş lunetist şi făcea parte din forţa de intervenţie rapidă a bazei Lagman din Afgansitan. Pe 3 ianurie 2009, Paraschiva Dumitru a scăpat cu viaţă dintr-un atac al talibanilor cu AG7, mitraliere şi 400 de kg explozibil. O lună şi jumătate a fost în comă indusă. Au urmat alte luni de spitalizare şi nenumărate operaţii.

Expertize medico-militare din ultimii 6 ani i-au încadrat afecţiunile la deficienţe uşoare. Militarului i s-a recomandat să nu stea în frig, să evite efortul fizic intens şi expunerea la zgomot. În toţi aceşti ani, spune subofiţerul, starea sa de sănătate nu s-a ameliorat.

După ce TVR a prezentat public cazul său, Ministerul Apărării a început o anchetă.

Ultima expertiză medico-militară a Spitalului Militar l-a încadrat pe Dumitru Paraschiva în gradul al treilea de invaliditate. Adică o capacitate de muncă redusă cu 59 la sută faţă de cea a unui om obişnuit. O diferenţă de 14 procente între expertiza de anul trecut şi cea de acum. Ca o reparaţie, Ministerul Apărării l-a înaintat pe Dumitru Paraschiva la gradul de plutonier major, la excepţional.

A rămas în armată, la unitatea din Făgăraş. Dar, pentru prima de asigurare, va trebui să ducă o nouă luptă. Pe cont propriu, în justiţie, cu firma de asigurări. Pentru ca acasă familia lui să aibă un viitor mai bun.

În ultima şedinţă a Consiliului Local, programată pe 24 mai 2016, dar care nu s-a mai ţinut din lipsă de cvorum, plt. Dumitru Paraschiva alături de plt. maj.Bica Nicuşor Dorel ar fi trebuit să devină cetăţeni de onoare ai Făgăraşului. Ca urmare, acest proiect de hotărâre va intra cu siguranţă în mapa de proiecte hotărâre, pe care noul Consiliul Local ar trebui să le aprobe în viitoarea şedinţă de plen.

sursa: STIRI.TVR.RO

LĂSAȚI UN MESAJ