Face artă din încondeiatul ouălor

0
89
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Doar câteva zile ne mai despart de Paşte, iar pregătirile pentru marea sărbătoare sunt în toi. Şi cum acest praznic nu este posibil fără ouă roşii pe masă, deja unii făgărăşeni s-au apucat de treabă. Şi ne referim aici la cei care au transformat încondeiatul ouălor într-o adevărată artă care implică multă muncă şi migală. Este şi cazul artistului plastic Lia Fluieraş din Cincu.

Icoane pe ouă

Este pasionată de pictură şi chiar dacă nu a urmat o carieră artistică, pasiunea pentru culoare şi pensulă a urmărit-o toată viaţa. A realizat până acum zeci de expoziţii. De la icoane pe sticlă până la pictură pe piatră, artista a reuşit să impresioneze de-a lungul anilor pe toţi cei care i-au privit lucrările. Şi cum Paştele este o sărbătoare importantă pentru familia ei, Lia Fluieraş s-a gândit ca ouăle de pe masa tradiţională să fie mai deosebite. Astfel, de câţiva ani pregăteşte din timp ouă încondeiate pentru apropiaţi şi rude.

Pentru că doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Învierii Domnului, am găsit-o pe artistă în atelierul ei. Nu lucra la vreo icoană sau la vreun tablou, ci se pregătea pentru sărbătoarea pascală. Cum mai bine, decât încondeind ouă! De fapt, artista pictează pe ouă icoane, lucru destul de migălos, dată fiind suprafaţa mică şi fragilă. În plus, este nevoie de multă muncă şi răbdare pentru ca oul să devină o adevărată operă de artă. Artista ne-a povestit şi nouă care este procedeul realizării ouălelor încondeiate.

„Ouăle trebuie spălate bine înainte, apoi facem conturul la ceea ce vrem să pictăm. Eu am mai multe iconiţe după care îmi iau modelul. Nu este chiar aşa de uşor, însă în timp am căpătat dexteritate şi lucrez mai uşor. Trebuie  început cu culorile deschise şi doar apoi cu cele închise. După ce am terminat, se mai face un contur cu negru ca să iasă chipul în evidenţă, iar pe partea cealaltă vopsim oul cu roşu. După ce s-a uscat, se dă cu un lac ca să-l protejeze şi să arate mai bine“, ne-a spus Lia Fluieraş.

Ouăle realizate de artistă nu au ajuns doar în casele prietenilor şi rudelor, ci şi în expoziii. Ultima a realizat-o, săptămâna trecută, la Casa de Cultură din Făgăraş. Pentru această expoziţie, Lia Fluieraş a muncit din greu, zile întregi, de dimineaţa până seară. Ne-a mărturisit însă că a făcut totul cu plăcere pentru că obiectele ieşite din mâna ei au fost foarte apreciate de publicul prezent la vernisaj.

De la pictura pe ouă, la cea pe piatră

Dacă pictura pe ouă este realizată doar ocazional, cea pe piatră reprezintă o adevărată provocare. Fiind în apropierea Învierii Domnului, motive religioase ţinând de această sărbătoare au fost abordate de artistă în pictura pe piatră.

„Piatra este cea mai mare provocare pentru că piatra are o suprafaţă nu tocmai netedă. Şi pictura pe sticlă este interesantă, pentru că se pictează pe dosul sticlei şi eşti, de fiecare dată, curios de ceea ce o să iasă“, ne-a mai spus Lia Fluieraş.

Atât ouăle pe care au fost pictate icoane, dar şi pietrele pe care au fost ilustrate scene biblice specifice sărbătorii pascale vor ajunge la prieteni şi rude, ca în fiecare an.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

LĂSAȚI UN MESAJ