Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” vine în atenția vizitatorilor cu o expoziţie de anvergură naţională cu tematică gastronomică. Expoziţia „Bucătăria între necesitate și artă”, deschisă în perioada 18 iunie – 30 septembrie 2020, propune o prezentare tipologică a vaselor folosite în bucătărie în perioada de sfârșit a secolului al XVII-lea și secolul al XIX-lea, pornind de la 2 aspecte – necesitate (reprezentat în expoziție prin vasele din metal comun) și artă (reprezentat în expoziție prin vasele din metal prețios). În plus, în cadrul expoziției se vor găsi materiale de prezentare a evoluției ustensilelor din bucătărie în perioada baroc și post baroc.
Procesul de preparare a hranei s-a schimbat, cratițele cu bază plată au înlocuit ceaunele agățate peste focul generator de fum. În secolul al XVIII-lea, tinichigii și fierarii au pus la dispoziția bucătarilor domestici și profesioniști o gamă remarcabilă de tigăi și cratițe, pe lângă o varietate aproape infinită de forme pentru crearea celor mai decorative feluri de mâncare prezentate vreodată.
Produsele meşterilor sibieni satisfăceau nevoile populaţiei locale şi o parte din cererile venite din Ţările Române.