Expoziția dedicată fraților Lapedatu, în Cetatea Făgăraș

0
138
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

„Generaţia Marii Uniri – Fraţii Alexandru şi Ion Lapedatu” este titlul expoziţiei vernisate astăzi ,cu ocazia centenarului Marii Uniri, în Cetatea Făgăraș. Expoziţie de o complexitate atât tematică, cât şi biografică a acoperit aproape complet toate aspectele vieţii celor doi mari români transilvăneni. Astfel, prin documente, fotografii, afişe, desene, picturi, obiecte personale, cărţi şi chiar caricaturi de epocă, a fost refăcut tot parcursul prin viaţa, atât personală cât şi comunitară, a lui Alexandru Lapedatu şi Ion Lapedatu, de la copilărie, trecând prin anii de studii, continuând cu activitatea culturală, ştiinţifică, academică, socială, politică şi de protecţie a patrimoniului şi finalizând, în cazul lui Alexandru Lapedatu, cu moartea sa într-unul din odioasele centre de exterminare comunistă a elitei româneşti, Închisoarea de la Sighet.

Practic expoziția aduce în fața publicului vizitator destinele a doi frați, cu origini în sudul Transilvaniei. Unul din cei doi frați a fost președintele Academiei Române și ministru în Perioada Interbelică, iar al doilea – guvernator al Băncii Naționale și membru corespondent al Academiei Române, amândoi jucând un rol important în modernizarea României Interbelice.

Cei doi frați  au o legătură specială cu Țara Făgărașului, cu prietenia pe care au avut-o cu Ștefan Boeriu din Vad. Cei doi frați au efectuat vizite în Țara Făgărașului, la casa din Vad a lui Ștefan Boeriu. Au vizitat și Poiana Narciselor, de care au rămas impresionați. Doritorii vor putea vizita expoziția până la jumătatea lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ