Experții de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru au făcut o vizita de lucru ân Făgăraș, la sfârșitul săptămânii trecute.
Reprezentanții Primăriei Făgăraț au însoțit echipa care a efectuat verificări în teren pentru proiectul „Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural-educative și recreative în Municipiul Făgăraș”, cu o valoare totală de 26.125.743,11 lei. Banii vor fi investiți în reabilitarea și modernizarea Parcului Regina Maria și a Casei de Cultură.
Prin acest proiect există speranța că se va putea reda frumusețea Parcului Regina Maria, prin reabilitarea aleilor, construirea de piste pentru biciclete, înlocuirea sistemului de iluminat public, reabilitarea scenei pentru spectacole în aer liber, amenajarea unei insule, a unei zone de activități recreative și a unui loc joacă pentru copii.
Totodată, vor fi plantați copaci, reamenajate spaţiile verzi, vor exista refugii, copertine și structuri tridimensionale îmbrăcate în vegetație, împrejmuiri cu gard viu, puț de mare adâncime pentru apa potabilă și menajeră cu cămin tehnic îngropat, grupuri sanitare mobile racordate la rețeaua de canalizare, rețea de canalizare ape menajere, sistem de irigare cu sprinklere îngropate alimentate la rețeaua de apă a puțului, precum și instalarea unui sistem de supraveghere video și a unui dispecerat de monitorizare.
Pe de altă parte, și Casa de Cultură va primi reabilitarea pe care o merită, prin revenirea la compartimentarea inițială și refacerea spațiilor interioare conform activităților specifice culturale cu zonele și anexele aferente: foaier, sală de expoziție, sală pentru repetiții, sală de coregrafie, sală de conferințe, cabine pentru actori și instrumentiști, cameră de proiecții.
Totodată, se va repara acoperișul clădirii și zonelor aferente, se vor moderniza și dota sălie pentru desfășurarea activităților artistice (pictură, dans, cursuri de teatru, cursuri de dezvoltare personală). Se vor moderniza sălile pentru diverse evenimente (workshop-uri, conferințe, spectacole), dar și instalațiile sanitare, termice, electrice și de ventilație.
Instalațiile existente sunt din anii 1960-1965 și, conform observațiilor și proceselor verbale întocmite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, trebuie înlocuite și modernizate conform cerințelor și normelor actuale. Vor mai fi înlocuite ferestrele și ușile exterioare cu unele din tâmplărie de aluminiu – vor ava o culoare ce va imita lemnul – și geam termopan, mult mai rezistente la trafic și uzură.
Bineînțeles, vor fi executate și lucrări locale de reparație a fațadei clădirii, nefiind necesare intervenții majore. De asemenea, modernizarea va contribui la scăderea consumului anual de energie primară din surse regenerabile și neregenerabile, prin amplasarea de panouri fotovoltaice.