Experți internaționali în Cetatea Făgăraș! Se caută soluții pentru punerea în valoare a patrimoniului din Țara Făgărașului!

0
134
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Patrimoniul trăiește datorită comunității. Monumentele pe care le-am moștenit, aceste cetăți fortificate, au fost construite acum sute de ani pentru a proteja oamenii împotriva invadatorilor. Astăzi, rolul lor este de a aduce bunăstare comunităților care le dau viață. Este unul dintre principiile pe care se bazează Convenția de la Faro și în care primarii din Făgăraș sunt interesați să implice comunitățile pe care le conduc. În acest sens, astăzi în incinta Cetății Făgăraș a avut loc o conferință care a reunit autorități regionale, naționale și internaționale, la inițiativa membrilor Asociației Intercomunitare Țara Făgărașului.

Timp de două zile, vor avea loc schimburi de experiență între toți participanții în cadrul conferinței, a mesei rotunde, a vizitei de recunoaștere a studiilor de caz și a atelierelor de lucru.

Participanții s-au întâlnit în această dimineață la Cetatea Făgăraș, urmând să viziteze ca studiu de caz satul Viscri – o referință a principiilor acestei Convenții. Vor fi efectuate vizite în diferite sate și comune din Țara Făgărașului pentru identificarea aplicării acestor principii. Aici se va analiza activitatea unor meșteșugari, diferite monumente și ferme din Sâmbăta de Jos, Lisa, Drăguș, Cârțișoara și Sâmbăta de Sus. Tot mâine, vor fi organizate grupuri de lucru pentru stabilirea concluziilor și a următorilor pași pentru includerea obiectivelor sau comunelor din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pe lista exemplelor de bună practică a Convenției de la Faro.

În cadrul conferinței organizate astăzi la Făgăraș au fost reprezentanți ai Consiliului Europei, directorul Institutului Național al Patrimoniului, experți internaționali, primarul din Fontecchio, Italia, și secretarul de Stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice.

LĂSAȚI UN MESAJ