
Calendarul evaluărilor stabilit de Ministerul Educaţiei arată că examenele se vor desfăşura între 28-30 mai pentru clasa a IV-a, între 2 şi 4 iunie pentru clasa a II-a şi între 5 şi 6 iunie pentru clasa a VI-a
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a anunţat calendarul evaluărilor ce vor avea loc în premieră la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În urma dezbaterilor publice organizate la nivel naţional s-a decis că elevii vor susţine examenele în intervalul 28 mai – 6 iunie. Primii care intră în focul testelor sînt elevii din clasele a IV-a, urmaţi de cei dintr-a doua şi la final de cei mai mari, din clasa a VI-a.
„În Legea educaţiei naţionale se vorbeşte despre o pilotare la nivelul clasei a IV-a, în timp ce noi am decis ca această evaluare să se desfăşoare la nivelul tuturor claselor”, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Evaluările urmăresc să identifice evoluţia de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru a oferi date substanţiale care vor permite o analiză a sistemului de învăţămînt preuniversitar (pe segmentele menţionate). „Dacă evaluezi prima dată la sfîrşitul clasei a VIII-a, atunci înregistrăm rezultatele pe care le înregistrăm noi: adică ai 35.000 de copii din 200.000 de copii incapabili după 8 ani de şcoală să ia nota 5. Să iei nota 5 la Română înseamnă să ştii să citeşti, să scrii şi să compui cîteva rînduri, asta înseamnă nota 5 la clasa a VIII-a. Din păcate, 35.000 de copii nu sînt în stare să facă acest lucru”, a spus Pricopie.
Teste fără camere video
Ministrul Educaţiei a mai anunţat că evaluarea se desfăşoară în timpul orelor de curs, în funcţie de programul fiecărei unităţi de învăţămînt. „Testele se vor da în sălile de clasă în care învaţă elevii. Nu vor fi camere video, elevii fiind supravegheaţi la clasa a II-a şi la a IV-a de învăţătoare şi un cadru didactic din unitatea de învăţămînt, iar la a VI-a de două cadre didactice din unitatea de învăţămînt. Elevii nu vor fi separaţi cîte unul în bancă, însă testele vor fi pe mai multe numere, astfel încît doi elevi care stau unul lîngă celălalt nu vor avea acelaşi subiecte“, a precizat ministrul.
Între 25 şi 60 de minute pentru rezolvarea testului
Timpul de realizare a subiectelor este de 25 de minute pentru clasa a II-a şi de 60 de minute pentru clasele a IV-a şi a VI-a. Sînt aproximativ 20 de întrebări. Pentru clasa a II-a, testările vizează evaluarea competenţelor de scris-citit în limba română şi evaluarea la matematică. Pentru clasa a IV-a, testările vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română, evaluarea competenţelor la matematică, iar cei care aparţin minorităţilor naţionale vor susţine o testare şi la limba maternă. Ca şi la clasa a II-a, elevii vor fi supravegheaţi de învăţător şi de un alt profesor din şcoală. Elevii de clasa a VI-a vor da testare la „Limbă şi comunicare”, „Matematică şi Ştiinţele Naturii”, iar cei care aparţin minorătăţilor naţionale vor susţine şi un test La limba maternă. La clasa a VI-a, elevii vor fi supravegheaţi de doi profesori. „Vom avea evaluare pe fiecare întrebare şi vom putea la sfîrşitul acestui proces să spunem exact cum stăm pe citit, pe înţeles text, pe înţelegerea limbii pentru fiecare minoritate, limbi străine şi matematică”, a spus Pricopie. Calificativele obţinute de elevi la evaluare nu vor fi trecute în catalog. Acestea vor fi valorificate la nivelul unităţii de învăţămînt, prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, precum şi pentru informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate. Rezultatele din unităţile de învăţămînt eşantionate vor fi utilizate în vederea întocmirii unui raportul naţional.
Fără bani pentru profesori
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că nu vor fi sume special alocate pentru evaluare, cu alte cuvinte, profesorii nu vor fi plătiţi. În schimb, demnitarul a anunţat că în următoarele săptămîni vor fi redactate o serie de proiecte pe fonduri structurale, cîte un proiect pentru fiecare activitate în parte. „Astfel, începînd cu anul şcolar 2014-2015 vom putea acoperi financiar efortul depus de cadrele didactice pentru simulările clasa a VIII-a, simulările clasa a XI-a, simulările clasa a XII-a, evaluările naţionale clasele a II-a, a IV-a, a VI-a. Pentru fiecare activitate va exista un proiect, urmînd ca pentru evaluarea de clasa a VIII-a şi pentru examenul de Bacalaureat plata cadrelor didactice să se facă aşa cum se face şi acum”, a anunţat Pricopie.
Evaluarea, de la grădiniţă
Ministrul Remus Pricopie a mai vorbit şi despre nevoia de a începe învăţămîntul formal – grădiniţa – cît mai devreme. În acest moment, aproape 95-98% dintre copiii de 5-6 ani sînt în grupa mare, aproape 80% dintre copiii de 4-5 ani în grupa mijlocie şi aproape 70- 75% dintre copiii de 3-4 ani la grădiniţă. „Cei 25% dintre copiii de 3-4 ani care nu sînt la grădiniţă au şanse mai mici în comparaţie cu ceilalţi copii care sînt la grădiniţă să performeze ulterior la şcoala. Prin urmare, interesul nostru este să aducem copiii la şcoală cît mai devreme, să-i evaluam cît mai devreme, nu să le punem note, nu să-i pedepsim, nu să-i ierarhizam, ci să-i evaluăm. Uneori diferenţele dintre aceiaşi copii din aceeaşi clasă cu aceeaşi vîrstă pot fi, din punct de vedere intelectual, şi de 2 ani. Pe noi ne interesează să identificăm aceste diferenţe şi să le reducem”, a mai explicat ministrul Educaţiei.
Modele de subiecte postate pe edu.ro
Subiectele pentru evaluare sînt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), ţinînd seama de următoarele cerinţe: să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu şi să aibă un nivel mediu de dificultate. Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale (tip IEA – PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA – TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a). Modele de subiecte au fost postate pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro/2014/ încă din 28 martie. Ministrul Educaţiei a cerut inspectorilor generali ca, pînă la organizarea testărilor, cadrele didactice să lucreze cu copiii după modelele de subiecte afişate pe site. „Pînă încep testările, fiecare cadru didactic la clasă să aplice cel puţin unul dintre testele postate pe internet. Este foarte important pentru elevi să aibă posibilitatea să parcurgă un astfel de test înainte de 28 mai. Eu le-aş recomanda profesorilor să aplice toate testele postate pe internet la clasele respective”, a transmis Pricopie prin intermediul inspectorilor şcolari.
Examene
Clasa a II-a
2 iunie -Limba română (scris şi citit)
3 iunie – Limba maternă (scris şi citit)
4 iunie – Matematică
Clasa a IV-a
28 mai – Limba română
29 mai – Matematică
30 mai – Limba maternă
Clasa a VI-a
5 iunie – Limbă şi Comunicare
6 iunie – Matematică şi Ştiinţe ale Naturii
Testele PISA
• „După evaluări, noi la nivel naţional vom prezenta un raport ca la testele PISA în care vom spune cum stăm pe fiecare competenţă şi vom transmite şi măsurile pe care trebuie să le adoptăm pentru a remedia problemele. E prima dată cînd facem aceste lucruri şi vom continua anul viitor”, a anunţat ministrul Remus Pricopie.