Erori de cultură generală

0
46
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Cât a durat Războiul de 100 de ani?

Unde se fabrică celebrele pălării de Panama?

Când se sărbătoreşte Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie?

Ce culoare are cutia neagră ale avioanelor?

Sunt întrebări cu un răspuns ce pare simplu. Dar ştim că nu e aşa, că sunt doar nişte întrebări-capcană? Răzbiul de 100 dea ni a durat 114 ani (după unii istorici, 116 ani), pălăriile de Panama se fabrică în Ecuador, Revoluţia din Octombrie se sărbătoreşte în noiembrie, iar cutia neagră e de fapt, portocalie.

În unele cazuri se ştie, de unde provine confuzia perpetuată, în unele cazuri, sute de ani. În altele, nu. Acest colţ de pagină încearcă să lămurească, în serial, o parte din aceste adevăruri încetăţenite. Care nu sunt chiar adevăruri. Şi sunt multe. 1000 sau chiar mai multe. Dacă e să ne luăm după titlul lucrării din care vom cita. Ea se numeşte „1000 de erori din cultura generală“, este scrisă de Christa Poppelmann şi a apărut la Editura ALL, în anul 2009.

Citiţi şi uimiţi-vă prietenii cu o autentică şi exactă cultură generală!

Cea mai importantă descoperire a fost roata

Descoperirea majoră a omenirii a fost toporul. Oricât de primitivă ar fi fost prima unealtă concepută de om, cu aceasta se obţinea o ardere iniţială. Chiar dacă la început oamenii au folosit numai unelte descoperite din greşeală, ulterior, ei au fabricat unelte şi aparate care aveau un scop precis. Multe culturi au reuşit să supravieţuiască şi fără roată. De pildă, roata nu a servit la construitrea piramidelor egiptene şi nici la cea a complexului de la Stonehenge.

Toate limbile sunt indo-europene, mai puţin finlandeza şi maghiara

De fapt, mai există câteva excepţii. Basca – limbă înrudită cu finlandeza – care este o relicvă a timpului preeuropean şi malteza, o limbă semită, cu etimologie arabă şi turcă.

Contribuţiile sociale sunt o invenţie a vremurilor moderne

De fapt, ele se regăsesc încă din perioada veche a istorie. În manufacturile antice persane, muncitorii (bărbaţi şi femei) primeau plata fără întrerupere în caz de boală, concediu de maternitate şi ajutoare de la moaşe angajate de stat. Femeile şi bărbaţii erau plătiţi la fel, această regulă aplicându-se atât în cazul simplilor muncitori, cât şi în cazul celor care dădeau ordine.

LĂSAȚI UN MESAJ