Generația premierelor termină vineri școala

0
289
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Vineri 11 iunie este ultima zi de școală pentru elevii claselor a opta, care pe 22 iunie încep examenul de evaluare națională 2021. Aproximativ 146.000 de elevi, primii care au mers la școală în clasa pregătitoare, termină gimnaziul vineri. Până vineri se fac și înscrierile la examenul de evaluare națională 2021. Elevii de clasa a VIII-a sunt înscriși automat de școala lor, ei nu trebuie să completeze fișe, așa cum este cazul celor care susțin Bacalaureatul. Elevii de clasa a opta care sunt internați sau carantinați din cauza Covid-19 au șansa unei a doua sesiuni a examenului, între 5 și 7 iulie.
Generația care susține în 2021 evaluarea națională a fost generația premierelor. Elevii care termină vineri clasa a opta sunt primii care au mers la școală în clasa pregătitoare, în 2012.
Pentru aceștia, o premieră este și formatul testului la examenul de evaluare națională 2021 – este vorba pentru prima dată de subiecte inspirate de testele PISA care constau, și la limba română și la matematică, într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate acolo. Programa pentru acest examen inspirat de testele internaționale la limba și literatura română a fost modificată de două ori – mai întâi în martie 2020, apoi, ca adaptare la pandemie și școala online, în februarie 2021, și la română și la matematică. La începutul lunii, ministerul Educației a făcut și câteva modificări față de ce se știa despre regulile la examen până acum, precum faptul că elevii vor avea 15 minute să își completeze datele și abia apoi începe să curgă cronometrul pentru cele 120 de minute, sau faptul că elevii pot sublinia cuvinte sau desena figuri geometrice. Elevii de clasa a opta au susținut și simularea examenului de evaluare națională. Rezultatele acestora, publicate pe 16 aprilie, au arătat o promovabilitate de peste 65%, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat din ultimii 5 ani (în 2020 nu au fost organizate). Mai mult, 980 de elevi au luat 10 la matematică la simulare. La începutul lunii mai, calendarul admiterii la liceu pentru absolvenții clasei a VIII-a a fost modificat printr-un ordin de ministru din 23 aprilie, iar potrivit acestor modificări, repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a opta va avea loc pe 24 iulie. Completarea fișelor de înscriere are loc în perioada 16-22 iulie, iar părinții trebuie să îsi anunțe intenția de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în calendar pentru această etapă, pentru a fi realizată o planificare.
sursa:hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ