Elev în România de astăzi

22
46
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Am primit în urmă cu câteva ore această scrisoare din partea unui elev de la o școală din Făgăraș. După ce am vorbit cu acesta și după mai multe ezitări am decis să o public. Este o opinie a unui actual elev din România…!

„Mă numesc Șerb Daniel, sunt elev al Colegiului Național Radu Negru din Făgăraș și în următoarele rânduri voi încerca să transmit trăirile unui elev din România de astăzi.

Timp de 2 ani am avut onoarea de a reprezenta aproximativ 3,2 milioane de elevi în cadrul Consiliului National al Elevilor.În această perioadă, am început să înțeleg sistemul educațional din România și ce am observat este că avem un sistem educațional deficitar, lucru pe care toata lumea îl admite dar nimeni nu găsește soluții. Avem dascăli și elevi de calitate dar în nici un caz un sistem educațional de calitate. Care este soluția pentru a avea unul de calitate?

În perspectiva unui simplu elev consider că pentru a vorbi de calitate în învățământul preuniversitar din România trebuie să existe în prima fază colaborare între cei 4 factori elementari ai sistemului educațional : profesori, elevi, părinți, comunitatea locală.

În momentul de față  avem această colaborare la nivel teoretic iar în realitate există doar „cei de sus”(Ministerul) și „cei de jos” (profesori,elevi,părinți). În acest context termenul de calitate își pierde semnificația.

Cui aparține vina?

În opinia unui elev care încă mai are mult de învățat țin să cred că vina este în principal a noastra atât a elevilor cât și a celorlalți factori precizați mai sus.

De ce?

Deoarece acceptăm să fim călcați în picioare de un sistem care ne dictează fiecare mișcare și uităm să ne apărăm principiile nobile în spiritul cărora am fost educați.

Aristotel spunea „Viitorul națiunilor depinde de educația tinerilor”

Dacă noi, noua generație, suntem educați în a accepta să fim călcați în picioare de sistem și de putere, atunci cum sună viitorul României?

Făcând o aluzie la versurile lui George Bacovia îmi dau seama că este posibil ca actuala formă a ceea ce înseamnă „liceu” într-adevăr să fie un ,,cimitir” al tinereții noastre, să fie oare prezentul o înmormântare a ceea ce înseamnă un sistem bun de valori?

Răspunsul e în decizia noastră și se rezumă la ceea ce acceptăm sau nu.”

22 COMENTARII

 1. Inainte de a aparea alte comentarii tin sa fac cateva precizari pentru ca ceea ce am scris sa nu fie interpretat gresit.
  1.colaborarea nu exista intre minister si ceilalti factori despre care vorbesc.In ceea ce priveste colaborarea la nivel de conducerea unitatilor de invatamant situatia poate fi diferita,si chiar este.
  2.Cand spun ca noi suntem educati in a accepta sa fim calcati in picioare nu ma refer la scoala sau la materii in sine ci la educatia pe care o primim din exemplul actiunilor generatiei anterioare noastre.
  3.Cand spun ca liceul in forma actuala este precum un cimitir ma refer strict la „liceu ca parte din sistem deficitar” asta nu inseamna ca profesorii si elevii aduc liceul la statutul de cimitir.

 2. Sunt curios cati elevi din Fagaras au aceasta atitudine curajoasa de a spune asa ceva? Felicitari Daniel!

 3. _…”un sistem care ne dicteaza fiecare miscare”…
  -…”in a accepta sa fim calcati in picioare de sistem si de putere”…
  Nu spun decat atat: aceste doua idei sunt in contradictie totala cu modul de comportare al elevilor.Atat in scoala cat si in afara ei.

 4. Draga Andy comportamentul noii generatii este asa cum este tocmai datorita faptului ca sistemul ne dicteaza fiecare miscare elevul se simte in cusca si incearca sa iasa in evidenta prin incultura deoarece sistemul actual nu ii ofera cadrul in care sa creasca frumos si sanatos cu principii nobile.Faptul ca tinerii actoneaza asa cum actioneaza este dovada faptului ca acest sistem infect nu ii educa spre bine ci spre rau!!!Tot ce vezi la televizor este coruptie este sfidarea cetateanului,pornografie,foamete,si haos.De ce?deoarece sistemul dicteaza asta fie ca vor fie ca nu vor!!!
  Sa fim seriosi…daca exista un sistem sanatos care sa promoveze cultura nu numai teoretic dar si prin exemplul propriu cred ca lucrurile ar fi fost altfel.

 5. Admir initiativa ta, dar nu faci decat sa ajuti lumea sa constientizeze ,lucru care se intampla deja dar oamenii prezinta mult prea putin interes.Trebuie sa si facem ceva.Incearca sa intri in sistem si sa il schimbi.

 6. Dani e in sistem, elev in clasa a XII-a asa cum sunt si eu. Interactioneaza atat cu „cei de jos” si pana mai ieri si ” cu cei de sus” , nu Dani? Si.. scopul organizatiei in care am fost colegi, era asa cum zice si Andy, sa nu ne lasam calcati in picioare – ca elevi, sa nu acceptam tot ce ni se dicteaza, sa promovam unele valori.. La Sinaia, in cadrul altei discutii pe un alt subiect am retinut ceva – cine nu invata din greselile istoriei risca sa le repete. Sper ca am invatat destul anul asta astfel incat, cand vom ajunge intre „cei de sus” sa stim sa-i aducem langa noi pe „cei de jos”. Bafta Dani si tine tare in lupta asta inceputa inca din liceu.

 7. Bravo Daniel,esti de admirat.Numai ca nu se face primavara numai cu o floare.Cind se schimba guvernul,imediat vine un destept si propune o noua lege a invatamintului,de nu mai inteleg bietii copii nimic.

 8. Da Alina sunt in totalitate de acord cu tine si nu zic ca Dani nu a produs schimbari ci vreau sa subliniez ca o eventuala cariera politica l-ar ajuta mai mult in scopul propus de a schimba.De asemenea cred ca totul ar trebuii sa porneasca de la noi cei de jos CSE CJE si sa ajunga totul sub o singura forma in CNE si direct la cei de sus.Elevii sunt o forta, elevii trebuie sa lupte pentru ei si pentru un sistem mai bun.

 9. Iata un exemplu pentru ceea ce se spunea in legatura cu „Portretul luptatorului la tinerete”! Adaptat ,fireste la societatea actuala,cu problemele actuale.Si sunt convinsa ca nu e singurul ,care gandeste si simte in acest fel…Ramane doar ca vocea lui sa-si gaseasca ecoul,si mai apoi „reactiunea”.Nu sunt pesimista,chiar vreau sa mai sper ca putem avea o reactie manata de convingere,nu una ghidata,care poate schimba ceea ce nu ne place si ceea ce nu ne dorim pt viata noastra.

 10. Pentru Mihaela Radulescu, acest elev este unul dintre organizatorii campaniei ” Copii fara Mos Craciun „.

 11. Tot pentru Mihaela Radulescu: va invit joi de la 9 la 12 in incinta liceului Radu Negru unde are loc o expozitie cu vanzare de prajituri de casa pentru strangerea de fonduri din cadrul acestei campanii. Nu e ceva cu fast, este o actiune sincera si curata! Nu ne spuneti cine sunteti, veniti sa vedeti ca am dreptate, veniti sa vedeti copii Fagarasului. Tot joi, dar la ora 18 la Casa de Cultura, va avea loc piesa de teatru „Hotul de masti”, in interpretarea elevilor si tot in scop caritabil! Va astept! Nu trebuie sa va cunosc, spuneti la intrarea in sala ca ma cautati pe mine si va fi mai usor totul.

 12. Sunt complet de acord ca sistemul de invatamant este privit din 2 locuri diferite :odata de „cei de jos ” din salile de clasa iar alta data de „cei de sus ” dintr-un birou scump , aceste 2 puncte de vedere sunt complet diferite iar o imbunatatire a invatamantului , sunt de parere ca va aparea atunci cand toti vor vedea realitatea asa cum este si nu o vor mai interpreta . Eu am invatat ca in urma luptelor dintre cei de jos si cei de sus , noi , elevii pierdem de fiecare data , orice decizie deficitara luata in numele nostru si pentru noi ne afecteaza viitorul . Poate ca se vrea ca invatamantul sa fie deficitar , un om needucat nu isi poate pune intrebari , nu prea face diferenta intre ce e bine si ce e rau si din nefericire este foarte manipulabil . Adevaratele valori morale sunt usor usor uitate si sunt promovate „marionetele” ce ne invata sa fim asemenea lor . Trebuie sa facem ceva !

 13. Daniel vine dintr-o familie de luptatori. Sunt convinsa ca lupta nu a incetat pentru el, desi timpul sau in bancile liceului se apropie de final. Sunt mandra de aspiratiile sale. Iubeste Romania si vrea sa vada o schimbare radicala. Recent am facut o comparatie intre evenimentul de la Revolutie din 1989 si cateva evenimente care au avut loc in timpuri antice in cadrul poporului Israel. In vechime de fiecare data cand cineva din poporul Israel lua o decizie gresita (deseori erau grupuri) Dumnezeu ii elimina pe toti ca sa „curete” natiunea. La Revolutie s-a eliminat capul „rautatilor” in loc sa se elimine intregul grup al daunatorilor. Consecinta: peste 20 de ani de mers chinuit spre idealuri fantome. Aici s-a gresit. De ce ii lasam pe cei din trecut sa ne infleunteze inca? Daca nu i-am sustine prin voturi puterea lor nu ar mai exista. Si voturile sunt doar o singura arma din multele pe care le avem la dispozitie. Daniel a crescut printre oameni intelepti care i-au apreciat potentialul. Ei continua sa-l incurajeze in calatoria sa in viata. Asa cum eu si fratele meu credem, Romania trebuie sa-si intoarca ochiii catre Adevar. Romania are nevoie de conducatori umili, dar si curajosi, si cu o inima devotata in primul rand lui Dumenzeu si apoi oamenilor pe care ii slujesc. Daniel nu este singur. „Nu te teme caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu-ngrijorare caci Eu sunt Dumenzeu tau. Eu te intaresc si tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijinesc cu draptea mea biruitoare” Isaia 41:10 Sunt mandra de tine Dani!

 14. on: felicitari daniel pentru ca ai avut curajul sa iesi din tipare!
  off: chiar credeti ca mihaela radulescu aia din bucuresti o venit sa lase un comentariu la acest articol?

 15. Multumesc pentru comparatia teologica cu ceea ce se intampla in Romania,apreciez ca avem comentarii la acest articol tocmai din America.Toate comentarile care sustin acest articol arata ca lupta nu e numai a mea si totusi exista acei cativa care au ceea ce trebuie sa schimbe ceva,si aici vad un potential enorm in tinerii din generatia mea care fac parte sau au facut parte din structuri precum CNE sau CJE,ei stiu cum merg lucrurile si tot ceea ce avem nevoie este ca la momentul potrivit sa actionam.

 16. Apropo de Mihaela Radulescu nu este vedeta Mihaela Radulescu ci o persoana din Fagaras,evident a ales acest nume pentru a posta pe situl bzf.Alegerea este a fiecaruia sa isi dezvaluie identitatea sau nu.Ideal este ca fiecare sa isi scrie numele real,pentru ca ceea ce spune sa capete o anume greutate.

 17. De ce va cramponati de forma?Are vreo importanta faptul ca cineva poarta numele Popescu,Ionescu sau Radulescu? Sau mai importante ar trebui sa fie ideea,mesajul sau viziunea celui care are ceva de spus?Sau plecam la lupta cu ideea ca cineva care nu are un nume „de vedeta”, „recunoscut” nu va fi luat in seama?E o intamplare ca ma numesc asa, iar ceea ce scriu ma identifica. Atentie la directie……

 18. In acest caz ma simt dator cu niste scuze.Chiar nu credeam ca exista cineva in Fagaras cu acest nume.Iar cu privire la „directie” va asigur ca nu am absolut nici o directie in ceea ce va priveste deoarece nu va cunosc,decat din mesajele de pe site si atat,iar aceasta este insuficient pentru a avea o impresie despre dumneavoastra.

 19. Nu ai de ce sa-ti ceri scuze,nu ai gresit cu absolut nimic! „Directia” se referea strict la „…sa isi scrie numele real,pt ca ceea ce spune sa capete o anume greutate”.Si daca scriu numele real,dar ideea nu-mi apartine si mai ales nu ma identifica?Scriu doar ceea ce cred ca „ar da bine”,spre exemplu…S-ar muta centrul de greutate?

 20. Cu totii spunem ca datele prezentate de Dani le cunoastem de ceva vreme. Cu totii stim, dar nu facem nimic. Adevarul – care desi ne doare sa il recunoastem – e ca ne complacem in aceasta situatie. Vorbim despre schimbarile pe care vrem sa le facem, dar de multe ori cand suntem pusi sa alegem…..pur si simplu ne blocam. Ne apar in minte idei pro si contra in asa fel incat la un moment dat nu mai suntem siguri de ce dorim cu adevarat, iar rezultatele nu sunt intotdeauna cele asteptate.
  Influentati….si inca cum. Toti incearca sa-si impuna punctul de vedere – nu neaparat intentionat – crezand ca este cel mai bun, dar ceea ce conteaza e ca fiecare sa stie ce vrea pe viitor si cum sa obtina. 
  In orice caz, felicitari pentru ca scri ceea ce gandesti, deoarece nu multi – nimeni, mai exact, de varsta ta – au facut asta.

LĂSAȚI UN MESAJ