Eclipsă parţială de Lună, mâine seară

0
24
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Miercuri, 28 noiembrie, vom putea vedea o eclipsă parţială de Lună prin penumbră, în acelaşi timp cu Luna Plină, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Din România, va putea fi văzută a doua jumătate a eclipsei, Luna răsărind când se află în penumbra Pământului.
Astronomii spun că această eclipsă va fi extrem de greu de văzut, încât Luna nu va intra în umbra Pământului, ci numai în penumbra sa. „Şi cum penumbra este foarte transparentă, discul selenar nu se va înroşi, îngălbeni ci va scădea foarte puţin în luminozitate. Chiar dacă va scădea în luminozitate, pentru că va fi foarte aproape de orizont, va fi oricum mai slabă ca strălucire (aşa cum este mereu când se află la răsărit sau apus)”, precizează Observatorul Astronomic.
Fenomenul nu va putea fi observat în întregime din ţara noastră pentru că Luna răsare în momentul maximului eclipsei. Cel puţin 30 de minute va fi foarte aproape de orizont şi nu va putea fi văzută din locurile fără un orizont estic liber, adică din oraşele mari.
În schimb, Luna răsare mai devreme în estul ţării, de unde se va putea vedea maximul, când strălucirea Lunii Pline ar trebui să fie mai mică decât în mod normal sau după eclipsă, mai spun astronomii.

LĂSAȚI UN MESAJ