Regimul deșeurilor a primit, recent, noi modificări printr-o lege care se aplică de luna aceasta. Este vorba de Legea nr. 17/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, care a intrat în vigoare de la 12 ianuarie 2023.
Noua lege prevede sancționarea unor fapte noi, inclusiv penal, precum și de amenzi mult mai mari pentru companii și persoane fizice. Totodată, prin înlocuirea unor termeni s-a ajuns la extinderea unor obligații în privința managementului deșeurilor. Jurnalistii de la avocatnet.ro au facut o analiză a noilor prevederi.
Astfel, un lucru nou și foarte important este- desemnarea unui responsabil privind managementul deșeurilor nu mai este obligatorie doar pentru cei care detin autorizație de mediu, ci pentru orice titular al unei activităţi economice de gestionare a deşeurilor şi/sau generatoare de deşeuri.
În privința amenzilor, pentru fiecare categorie de sancțiuni au fost majorate limitele. De exemplu, persoanele juridice riscă acum amenzi între 40.000 – 60.000 de lei, comparativ cu limitele anterioare situate în intervalul 20.000 – 40.000 de lei. Sunt amenzi mult mai mari și pentru persoanele fizice (limita actuală fiind ridicată, pentru anumite fapte, la 45.000 de lei).
Responsabilii riscă, mai nou, în cazul abandonării/aruncării/eliminării deșeurilor în spații neautorizate sau în cazul incendierii ori îngropării acestora, să li se confiște inclusiv bunurile și mijloacele folosite la săvârșirea contravenției.
Se pedepsește acum cu închisoarea colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.
De asemenea, un dosar penal se va deschide și pentru îngroparea deşeurilor, pentru incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect și pentru abandonarea, aruncarea şi/sau ascunderea deşeurilor.
„Faptele comise în mod repetat de aceeaşi persoană, care, analizate împreună, relevă o cantitate totală de deşeuri sau un impact cumulat asupra mediului, vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor ce nu poate fi neglijată/neglijat, se pedepsesc potrivit alin. (1) (adică cu închisoarea de la 1-5 ani – n.red.), deşi acestea, săvârşite în mod separat, nu sunt considerate infracţiuni în înţelesul alineatului respectiv”, este o altă prevedere nouă.
Cine le colectează? Moare un porc, o oaie, o găină, ce faci? Nu îngropi și stai cu ele să facă viermi?