
În urmă cu o lună de zile, conducerea spitalului trăgea un semnal de alarmă: centrul de transfuzii sanguine risca să fie închis, din lipsă de fonduri. După nici o lună, previziunile cele mai sumbre s-au adeverit: centrul a fost închis. Asta înseamna că toţi donatorii vor trebui să ia drumul Braşovului. Cu toate cheltuielile aferente şi cu toate riscurile crescute pentru viaţa celor care depind de aceste transfuzii.
Previziune confirmată
Până zilele trecute, la Policlinica Făgăraş funcţiona un centru de transfuzii, unde fiecare făgărăşean putea să doneze sânge. Unii veneau aici pentru tichetele de masă pe care le primeau în schimb. Alţii, pentru că doreau să facă un bine celor aflaţi în suferinţă. Indiferent de motivele pentru care deveneau donatori, sângele acestor oameni era vital pentru salvarea altor vieţi. Acum însă, centrul a fost închis din lipsă de fonduri. ,,Centrul de Transfuzii Braşov primeşte fonduri de la Institutul Naţional de Hematologie Bucureşti, iar cei de acolo au redus la aproape jumătate fondurile alocate Braşovului. În această situaţie, în judeţul Braşov poate să mai supravieţuiască numai centrul din reşedinţa de judeţ, deci cel din Braşov. Nu mai pot susţine şi cheltuielile punctului de lucru de la Făgăraş. Sperăm însă ca în viitorul apropiat, adică cel târziu la 1 septembrie, fondurile să fie suplimentate, iar centrul să fie redeschis”, a declarat medicul fostului centru de transfuzii de la Făgăraş, Roxana Moldovan.
Spitalul Făgăraş va avea cel mai mult de suferit de pe urma închiderii centrului. ,,E normal ca spitalul să aibă de suferit de pe urma închiderii acestui centru. Aparţinătorii bolnavilor pentru care se fac donări vor trebui să se deplaseze la Braşov pentru fiecare recoltare”, a declarat asistentul şef al Spitalului Municipal, Sorin Moldovan.
Oameni revoltaţi
Oamenii sunt revoltaţi de închiderea centrului şi nu înţeleg de ce pe de-o parte li se spune să meargă să doneze sânge, iar pe de alta nu li se creează niciun fel de condiţii. ,,Este imposibil aşa ceva. Vă daţi seama câţi săraci veneau aici să doneze sânge în schimbul unor amărâte de tichete de masă ? Nu asta era însă important, ci faptul că datorită acestor oameni, viaţa unui alt om putea fi salvată. Chiar credeţi că aceşti oameni vor avea bani să se deplaseze la Braşov să doneze sânge?’’ , ,, Nu se poate să se închidă centrul. Pe toate canalele de televiziune suntem îndemnaţi să donăm sânge şi, poate unii dintre noi chiar ar dona, dar unde?’’ , ,,E scandalos ce se întâmplă! Să presupunem că la unitatea unde lucrez eu se produce un accident de muncă şi un coleg rănit are nevoie de sânge. Până când mergem la Braşov, donăm sânge şi ajungem înapoi, omul poate să moară cu zile. Ferească Dumnezeu!’’, ,,Guvernanţii ăştia au o viziune contabilă asupra asupra acestor lucruri. Dintr-un condei, taie milioane. Nu se gândesc că e vorba de salvarea unor vieţi omeneşti. Lor puţin le pasă, dacă păţesc ceva, se suie în elicopter şi se operează în străinătate’’, ne-au spus câţiva făgărăşeni.
Până când situaţia se va reglementa, făgărăşenii care vor să doneze sânge trebuie să se îndrepte spre centrul de transfuzii Braşov. Un drum la Braşov înseamnă o cheltuială în plus pentru donator şi o şansă în minus pentru bolnav. E absolut clar că numărul donatorilor va scădea considerabil, la fel şi ca şi numărul vieţilor ce ar putea fi salvate de sângele lor.
(Lavinia GHEORGHE)