Distribuția testelor în județul Brașov se face în ziua în care trebuiau să fie folosite

0
207
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Testele de salivă, pentru depistarea infecției COVID-19, conform regulilor stabilite de autorităţi, trebuiau să fie folosite în școli începând de joi 2 decembrie, odată cu revenirea copiilor la şcoală după zilele libere.
Potrivit regulilor, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima (luni) şi în a patra zi lucrătoare (joi) a săptămânii. Testarea se va face înainte de începerea orelor de curs. Se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea unui cadru medical sau a persoanei  responsabilă, desemnate din cadrul unităţii de învăţământ, dar şi la domiciliu, sub îndrumarea părinţilor. Pentru școlile din județul Brașov, vineri 26 noiembrie, au ajuns 180.000 de teste rapide antigen din salivă NEWGENE și 500 BIOTEKE, destinate diagnosticării infecției cu SARS-CoV-2 pentru elevii și personalul din unitățile școlare preuniversitare. Repartizarea acestor teste de către Ministerul Educației în județe s-a făcut proporțional cu numărul de elevi și personalul angajat, astfel încât să fie asigurate 2 teste de persoană. Testele trebuiau să fie distribuite în unitățile școlare brașovene până joi, 2 decembrie, după o planificare realizată de compartimentul administrativ din cadrul Inspectoratul Școlar Județean Brașov, pentru a putea fi folosite înainte de începerea orelor de curs, în a patra zi lucrătoare (joi), conform regulilor. Cum această distribuție nu a putut fi posibilă înainte de începerea orelor de curs, din ziua de joi, prima testare în acest mod a elevilor, se pare, că va fi amânată pentru vineri.
În unitățile școlare preuniversitare din județul Brașov sunt înscriși peste 84.000 de copii și elevi și sunt angajate 7.925 de cadre didactice, didactice auxiliare și nedidactice.
Persoanele responsabile cu testarea periodică cu teste rapide antigen din cadrul unităţilor de învăţământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. Conform protocolului, testele pozitive descoperite în unităţile de învăţământ vor fi aruncate în coşuri prevăzute cu capac, pedală şi sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.

LĂSAȚI UN MESAJ