Din aprilie statul acordă tichete în valoare de 500 de lei elevilor defavorizați

0
122
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

După cum s-a stabilit încă din 2020, elevii defavorizați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial trebuie să primească, în fiecare an școlar, tichete în valoare de 500 de lei, ca să-și cumpere rechizite și haine, dar până în prezent, banii n-au fost acordați în niciun an. Acum, la mai mult de doi ani de la apariție, autoritățile fac pași importanți pentru implementarea programului ce vine în sprijinul elevilor care provin din familii cu venituri mici și aplicarea lui efectivă. Banii vor ajunge la elevi începând cu luna aprilie, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Potrivit OUG nr. 133/2020, care stabilește unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi defavorizați, tichetele sociale se acordă pentru un an școlar acelor elevi care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară (adică 1.275 de lei).
Tichetele în valoare de 500 de lei vor fi emise pe suport electronic, astfel că vor fi asemănătoare cardurilor bancare, pe care posesorii le vor putea utiliza pentru plata rechizitelor și hainelor. Aceste tichete sub formă de card se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma de 500 de lei nu va putea fi folosită decât pentru achiziționarea de rechizite și haine, fără a putea fi preschimbată în numerar.
După cum apare într-un comunicat de acum câteva zile al ministerului, până la finalul lunii martie 2022, cardurile urmează să fie transmise către inspectoratele școlare județene, iar „în luna aprilie să înceapă distribuirea lor către beneficiarii finali, inclusiv să fie virate pe carduri sumele alocate pentru anul școlar în curs”.
Potrivit estimărilor recente ale Ministerului Educației, aproximativ 235.000 de elevi vor beneficia în acest an de sprijin ca să meargă la școală. Așa cum, de altfel, a și fost motivată apariția ei, o astfel de măsură este necesară, mai ales în contextul crizei pe care a generat-o epidemia de coronavirus, pentru că una dintre cele mai afectate categorii este cea a copiilor dezavantajați din învățământul de stat, luând în considerare abandonul școlar ridicat provocat de închiderea școlilor și lipsa accesului la învățământul online. Suma de bani de pe tichetul social aferentă unui an școlar va putea fi folosită timp de un an de zile de la data emiterii, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia.
De asemenea, tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor vor putea fi folosite numai în anumite magazine, respectiv în cele care comercializează materiale școlare și care se află pe lista unității emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional. Beneficiarii vor afla mai multe detalii privind această listă atunci când primesc cardul.
Sursa:avocatnet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ