Destrămarea unui vis frumos – ENA Inter nu mai există!

5
444
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

echipaAcum un an, toată suflarea microbistă din Ţara Făgăraşului se bucura de faptul că o echipă din oraşul nostru ajungea din nou în sfera performanţei. Stadionul exista, avea amenajări demne de Liga I, dorinţa exista, oameni entuziaşti la fel, bani s-au găsit, echpa mai lipsea. S-a încropit în grabă, sub presiunea timpului, iar la ora începerii campionatului, toate condiţiile păreau îndeplinite. Cele procedurale, pentru că cele tehnice, de pregătire şi de componenţa lotului au fost mult timp deficitare. Salvată dintr-o situaţie disperată în clasament de transferuri de jucători valoroşi, ( atunci când alte echipe se desfiinţau!), luptând din greu cu blaturile ,,frăţeşti” ale echipelor din aceeaşi zonă geografică, ENA a reuşit să se salveze de la retrogradare, jucând cinstit, doar pe teren. Dar dacă echipele adverse nu au reuşit să o îngenuncheze, criza a făcut-o. După doar un an de zile, ENA se pare că şi-a găsit sfârşitul, răpusă de neputinţă, indiferenţă şi lipsă de solidaritate.

În urmă cu un an, fotbalul din Făgăraş a revenit acolo unde îi este locul- pe firmamentul fotbalului de performanţă. Un grup de oameni de afaceri din Făgăraş, conduşi de Eugen Urs, a reuşit să obţină un loc în liga a treia (Divizia C). ,,S-a tot vorbit despre locul pe care a jucat echipa din Făgăraş în divizia C. Trebuie să lămurim odată şi acest aspect. Nu Capeti a lăsat locul de divizia C în Făgăraş, singurul lui amestec în acestă tranzacţie este că ne-a sunat să ne spună că preşedintele de la Inter Pantelimon din Bucureşti vrea să vândă locul. Atât şi nimic mai mult. Eu şi Sandu Gherghe am plecat la Bucureşti şi, cu trei zile înainte să înceapă campionatul, am bătut palma cu Cristian Voicu, preşedintele celor de la Inter Pantelimon (după ce în prealabil am discutat cu mai multe persoane din Făgăraş despre oportunitatea participării în divizia C a unei echipe locale!). A fost prezent la tranzacţie şi Iulian Capeti, dar doar ca prieten cu Voicu.
faza-jocToate cheltuielile legate de această tranzacţie, precum şi cele legate de înscrierea echipei la FRF, legitimările de jucători şi tot ce a însemnat această participare în divizia C, ne-a aparţinut nouă în totalitate“, a lămurit Urs discuţiile pe tema participării echipei în divizia C. A fost un campionat greu pentru echipa făgărăşeană. Seria a VI-a, cea în care a fost repartizată echipa din Făgăraş a fost cea mai grea din divizia C. A fost dealfel şi singura serie din divizia C, din care nu s-a retras nicio echipă. ,,A fost foarte greu să joci în condiţiile în care cu trei zile înainte să înceapă campionatul noi nu aveam echipă, nu aveam lot, nu aveam nimic. Capeti şi-a luat toţi jucătorii la Bacău. Nu a lăsat decât jucătorii pe care acesta îi împrumutase la Carpaţi Berivoi. De la Inter Pantelimon nu au venit decât patru jucători care nu prea aveau valoare. Pe care de altfel , în iarnă, i-am trimis acasă. Jucătorii pe care îi aveam erau în mare parte juniori fară experienţă, dar cu pretenţii de jucători mari”, ne spune Urs. Toate acestea au făcut ca după primele şapte etape echipa făgăraşeană să se afle pe ultimul loc, cu zero puncte.
,,Atunci a trebuit să facem ceva ! Am schimbat antrenorul, am renunţat la câţiva jucători şi a trebuit să aducem alţii. A trebuit să căutăm jucători în Braşov. Din păcate, jucătorii din zona Făgăraşului au dat dovadă de o mentalitate greşită, au fost prost sfătuiţi de multe ori. S-a dovedit de altfel că prin aceasta aşa-zişii lor prieteni nu le-au făcut decât rău. Plus de asta, erau şi foarte scumpi în comparaţie cu pretenţiile jucătorilor veniţi din alte părţi. Nu am avut ce face , situaţia din clasament ne impunea să facem ceva”, a continuat Urs. Această mutare a fost una câştigătoare. Ena Inter Făgăraş a terminat turul de campionat în afara zonei de retrogradare şi a acumulat 17 puncte. În pauza de campionat, s-a făcut o nouă împrospătare a lotului. Au fost aduşi jucători cu experienţă care să insufle celorlalţi spiritul profesionist – Negoiţă, Măuţă, Ciolănel. Au fost readuşi acasă fotbalişti făgărăşeni care jucau la nivel de divizia C la echipe din Braşov – Roşu, Lup. Au fost aduşi jucători tineri care să formeze o echipă de viitor la Făgăraş – Răceanu, Nistor. Au fost transferaţi de la Cetatea jucători tineri – Căpăţână, Beleaua. Toate acestea au făcut ca în retur echipa din Făgăraş să aibă un parcurs impecabil, încununat în final cu salvarea de la retrogradare. ,,Am creat în retur acea echipă care să facă performanţă la Făgăraş. Jucătorii tineri ţineau cel puţin patru ani de acum încolo echipa în divizia C!“
stadionTot în pauza de campionat, a intrat în cadrul clubului şi Consiliul Local Făgăraş. ,,Am solicitat aceasta intrare a Consiliului Local in cadrul ASCS Ena Inter Făgăraş pentru a crea o garanţie a seriozităţii acestei asociaţii. La urma urmei, echipa de fotbal nu este a mea, ci a întregului oraş. Am cerut intrarea CL în asociaţie pentru ca cineva care vrea să vină aproape de echipă să nu creadă că dă banii lui Urs sau Gherghe, ci unei asociaţii în care este şi Primăria. Noi, cei care am început acest proiect, nu am vrut decât să pornim maşinăria. Oraşul era cel care trebuia să-l continue“. Consiliul Local a şi alocat o sumă de bani pentru participarea în campionat a echipei. ,,Se tot vorbeşte de banii care au fost alocaţi de Consiliul Local. Pentru ca să nu fie niciun dubiu, am să dau publicităţii bugetul pentru campionatul 2008/2009. Vreau ca iubitorii sportului din Făgăraş să vadă foarte clar cum s-au cheltuit banii. Nu avem nimic de ascuns.
Din nefericire, banii pe care i-am primit de la Consiliul Local, împreună cu banii pe care i-am pus noi, nu au fost suficienţi pentru a crea un buget de aproximativ 450.000 lei, atât cât este necesar pentru o echipă de divizia C”, a continuat fostul preşedinte Urs. Mai jos, vă prezentăm bugetul pe care la avut ENA Inter in campionatul 2008/2009

PLĂŢI

FRF amenzi, legitimări etc. 11.776 lei
Transport deplasări 1.800 lei
Cantonament 30.000 lei
Cazare deplasări 4.801 lei
Medicamente 887,21 lei
Ambulanţă 4.560 lei
Apa Serv 1.400 lei
AJF ( legitimări copii ) 2.275 lei
Salarii, prime fotbalişti, antrenori, personal adm. 151.216 lei
Cheltuieli arbitraj 42.504 lei
Masă 45.926,02 lei
Cheltuieli intreţ.apartamente fotbalişti străini 2.731 lei
Cheltuieli chirie apartamente fotbalişti străini 4.887,5 lei
Carburanţi navetă 7.200 lei
Echipament sportiv 1.000 lei
TOTAL PLĂŢI 312.963.73 LEI

ÎNCASĂRI

Primăria Făgăraş 140.000 lei
Crispadin 150.000 lei
Mediafag 22.963.73 lei
TOTAL ÎNCASĂRI 312.963,73 LEI

Fotbalul în Făgăraş nu s-a desfiinţat însă. Acum, Consiliul Local a hotărât înfiinţarea unei noi echipe, care să joace de la anul în liga a IV-a. Acest lucru se datorează vechilor acţionari de la ENA, care au cedat locul din divizia D, obţinut pentru Cetatea Făgăraş de la AS Voivodeni. ,,Am luat această decizie pentru că se consideră că aşa este bine pentru fotbalul din Făgăraş. La fel cum am procedat şi cu voturile din AGA ( 19 din total 27 ! ) pe care le-am oferit Consiliului Local, cu toate că acesta venea cu un procent mai mic decât ceilalţi acţionari. Atunci, ca şi acum, nu am făcut-o decât pentru binele fotbalului făgărăşean! Sper ca această nouă organizare să aducă performanţa la Făgăraş. În ceea ce o priveşte pe Cetatea, vom juca de la anul în Campinatul Onoare din zona Făgăraşului. Vom creşte copii care să facă pasul spre înalta preformanţă”, a încheiat Eugen Urs.

Şi noi sperăm acelaşi lucru pentru fotbalul din Făgăraş, care are nevoie de multă linişte pentru ca înalta performanţă să revină pe stadionul din parc.

Silviu Coman

5 COMENTARII

 1. asta e la noi in fagaras nu maie loc de sport
  pacat ca sau desfintat si ena
  pacat ca a plecat capeti
  pacat casa ajuns unde sa ajuns

 2. pacat asa s-a dus si virometu am ramas fara nimic romanie de nimic tara fagarasului de nimic numa niste hoti au mai ramas

 3. Nu performanta conteaza, aia e pentru o mana de oameni.
  Important e ce se intampla cu miile de tineri fagaraseni. Seara mai erau cativa in curte la Radu Negru. Acum avem o „realizare” (sala de sport) de care se vor mai bucura cativa elevi o ora pe saptamana.

  IN LOC SA CHLETUIE BANI GREI PE CANTONAMENTUL A 20 OAMENI PRIMARIA SI SPONSORII AR PUTEA INVESTI IN FACILITATI SPORTIVE PT PUBLIC ASA CUM SE FACE IN ORICE TARA CIVILIZATA.

 4. atunci cand eram copil era o placere sa vin la stadion sa vad meciurile din divizia B…pe atunci Nitramonia Fagaras era o echipa renumita in tzara romaneasca….dar cu timpul a ajuns vai si amar de ia…care cum au apucat au vandut meciurile…si ce au mai putut…cand toti ne asteptam la un bine pe care capeti a vrut sal faca…cei care pe atunci conduce`au fagarasul nau lasat omul sa ce a inceput…dar asta e fagarasul…imi este rusine sa spun k am locuit in fagaras….fotbalul moare la fagaras pe an ce trece….

 5. Imi aduc aminte, la fel ca SISUFGS, cand la fagaras se jucau partide grele ce decideau soarta campionatelor, cu o echipa puternica formata din ucatori de valoare. Sa nu uitam ca aceasta echipa era sustinuta de forta economica a Combinatului Chimic Fagaras, condus pe vremea aceea de Dl. Teodor Suteu. Eu cred ca se vor Gasi oameni de afaceri care vor investi in aceasta echipa pentru a o aduce cel putin acolo unde a adus-o Dl. Mihai Nitu cu jucatori ca Ion Gheorghe, Chiric, Csutak, Zsalad, Bobolot, Dragoi, Stoica, Naghy, cand eram si eu portar la echipa de juniori alaturi de M. Torcea, Vaidean, Mosoman, Guseila, Vintila Stiniguta Plesa Margineanu Vali, Feher, Martini Urdea etc. si imi aduc aminte de atatea clipe frumoase petrecute pe stadionul Nitramonia (1974-1983) Traiesc cu speranta ca intr-o zi voi veni de la Sibiu special pentru meciurile Nitramoniei. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ