Despre fotbal şi nu numai

0
22
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiuSunt dinamovist. Da, ştiu, probabil că mă compătimiţi, sigur râdeţi de mine. M-am obişnuit cu toate astea, la fel cum m-am obişnuit şi cu absenţa din Champions League, această Fata Morgana. M-am obişnuit, deşi mă deranjează orice acuză nefondată la adresa lor. La fel de mult ca şi o victorie a echipei, obţinută în circumstanţe dubioase. Sunt suporter, nu şi orb. ,,Ce-oi fi găsit la echipa aia de blatangii şi de beţivi?”, mă puteţi întreba. Una la mână, că nu sunt numai ei blatişti. Vorba aia, ,,să arunce cu piatra cel ce e fără de păcat!’’. Ar rămâne pietrele nearuncate! A doua la mână, nu sunt doar ei cheflii, sunt doar cei mai mediatizaţi. Şi în al treilea rând, la momentul când am devenit eu dinamovist, acolo jucau Dinu, Dudu Georgescu, Lucescu, Orac, Ţălnar. Şi mai încoace Răducioiu, Lupescu, Rednic, Andone. Dacă nici ăştia nu erau jucători cu care să ţii… Ei erau adevăraţii fotbalişti, adevăraţii ,,câini roşii », nu potăile răsfăţate şi obosite de azi.

Dar nu asta vreau să spun. Vreau să spun că, deşi ţin cu Dinamo, mă bucură foarte mult reuşita Unirii Urziceni. Sincer. Pentru că, aşa cum s-a spus, ea dovedeşte ceva: că acolo unde competenţa, liniştea , timpul şi mediul concurenţial sănătos îşi dau mâna, minunile sunt posibile. Pentru că minune poate fi considerată câştigarea campionatului de către o echipă dintr-un oraş cât jumătate Făgăraşul ! Şi totuşi, nu e aşa ! Minunea are un singur secret, pe care-l ştie toată lumea : MUNCA. Dar munca făcută cu răbdare şi cu cap, pentru că de muncit, au muncit şi alţii. Munca făcută de fiecare, acolo unde se pricepe, pe porţiunea lui, ca rotiţele dintr-un angrenaj. În linişte, fără tam-tam, nu cu ,,claxonul mai mare decât motorul’’. În timp, planificat, cu viziune, nu cu hei-rupisme, de azi pe mâine. Într-un mediu concurenţial sănătos, neviciat de aranjamente de culise. În asemenea condiţii, astfel de lucruri se întâmplă absolut NORMAL, indiferent că e vorba de Urziceni, Botoşani, Lipova sau Făgăraş! Valoarea ajunge în vârf aşa cum untdelemnul se ridică deasupra apei.

Şi nu doar în fotbal. Pentru că în asta constă mesajul pe care îl dă societăţii victoria micului David din Câmpia Bărăganului: ceea ce s-a întâmplat acolo, se putea întâmpla şi la nivelul întregii Românii. Dacă în posturi de conducere am fi avut competenţi, nu gargaragii. Dacă legile arătau la fel de bine şi în practică, precum arată pe hârtie. Dacă am proceda toţi cum trebuie, nu cum ne cade nouă bine. Dacă…

Acum câtva timp, Gabriel Liiceanu spunea că principala ,,boală’’ a României este dispariţia competenţelor. Este evident. Dacă am promova oamenii competenţi şi i-am lăsa să-şi facă treaba, am reuşi la scara întregii ţări ce s-a reuşit la Urziceni. Câtă vreme nu vom face asta, ne vom uita la alţii cum reuşesc, cam cum se uită Dinamo la Unirea şi se întreabă de ce.

LĂSAȚI UN MESAJ