
Problema gunoaielor nu a lipsit de pe lista de priorităţi a aleşilor locali, de orice culoare politică ar fi fost aceştia. De câţiva ani, se vorbeşte de colectarea selectivă, deşi mulţi făgărăşeni nu colectează nici măcar la grămadă deşeurile, ci le împrăştie pe străzi. Zilele trecute însă, edilii oraşelor din tot judeţul au participat la o şedinţă care a avut ca subiect managementul deşeurilor.
Facem parte din Uniunea Europeană şi e firesc să ne aliniem ţărilor vestice, chiar şi în ceea ce priveşte gunoaiele. În acest sens, primarii oraşelor din judeţ s-au adunat la Consiliul Judeţean pentru prezentarea proiectului Master Plan pe domeniul deşeurilor. Practic, s-a realizat un proiect pentru rezolvarea problemei deşeurilor, proiect ce include colectarea, tratarea, depozitarea şi valorificarea acestora. ,,Se va începe un proces de colectare selectivă, inclusiv dotarea municipiului pentru realizarea acesteia, şi, cu siguranţă, în acest proiect vom solicita şi dotarea pentru partea de măturat stradal, maşini, utilaje şi vom ridica şi problema depozitării deşeurilor sau a valorificării energetice», a declarat directorul Salco- Serv, Victor Marian.
Făgărăşenii aşteaptă cu sufletul la gură să se rezolve odată pentru totdeauna problema deşeurilor. S-au săturat de vechea groapă de gunoi care umple mereu oraşul de fum, dar şi de alte probleme provocate de gunoaiele din oraş. «Ar fi foarte bine dacă s-ar rezolva problema gropii de gunoi. Eu locuiesc în Tudor Vladimirescu şi nu pot nicodată să aerisesc casa din pricina fumului care vine de pe deal», «Ar fi foarte bine dacă s-ar aduce mai multe europubele şi dacă s-ar colecta selectiv după materialele deşeurilor. Poate în acest fel nu vor mai fi atât de multe gunoaie în jurul recipienţilor de colectare», ne-au spus făgărăşenii.
Vestea bună e că acest proiect trebuie finalizat în 12 luni şi, îmai ales că depozitul actual de deşeuri menajere de pe Dealul Galaţiului va fi închis.
Lavinia GHEORGHE