Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu, din care fac parte toate primăriile din județ, a aprobat miercuri 2 martie, modificarea tarifului de eliminare a deșeurilor colectate de la populația din întreg județul Brașov, prin depozitare la depozitul Fin-Eco, singurul depozit ecologic din județ.
Fin-Eco, firma care gestionează depozitul de gunoi, a prezentat o fișă de fundamentare a noului tarif, care arată că prețul aferent eliminării prin depozitare a unei tone de deșeu în anul 2022 va fi de 262,96 lei pe tonă, cu TVA, mai mult cu 35% față de fundamentarea anterioară, făcută pentru tariful anului trecut. Astfel, la nivelul Asociației ISO Mediu, în decembrie anul trecut, a fost constituită o comisie care a analizat memoriul tehnico-economic aferent acestei ajustări a tarifului, în raport cu cheltuielile: ,,În acest scop, ne-am deplasat la sediul companiei, unde am primit materialele necesare acestei analize, care au constat în: balanțe de verificare, contracte, facturi, fișe de cont și alte asemenea. Suplimentar, reprezentanții societății au furnizat informații verbal membrilor comisiei și pe email împreună cu alte documente justificative”, a precizat președintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.
Noul tarif a fost aprobat în şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei de miercuri, 2 martie, la care au participat 48 de reprezentanți, de la cele 58 de primării din judeţ. Au votat „pentru” 44 , doi s-au abţinut, iar doi au votat împotrivă, inclusiv primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, care a insistat să se menţioneze în procesul-verbal al şedinţei care este opţiunea lui. De altfel pe contul personal de Facebook, acesta contestă valabilitatea votului exprimat de către cei prezenți la Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu.
Declarație pe contul personal de Facebook a primarului Făgărașului, Gheorghe Sucaciu
,,Războiul este la graniță, dar grija conducerii PNL Brașov în astfel de vremuri este alta: îngreunarea vieților cetățenilor din tot județul. Vom scoate din buzunare și mai mulți bani pentru gunoi! De parcă nu sunt de ajuns scumpirile care vin în valuri. Din cauza creșterii prețului combustibilului, transportul deșeurilor la singurul depozit din județ s-a scumpit deja.
Acum, pentru că liberalii din fruntea județului sunt incapabili să construiască un nou depozit, pun greutatea pe umerii cetățenilor. Astăzi s-a aprobat creșterea tarifului de depozitare a deșeurilor de la 99,46 lei/tonă la 167,75 lei/tonă, la care se adaugă taxa pentru economia circulară, de 80 lei/tonă. Inevitabil, costurile se vor resimți în tarifele care le vor fi aplicate cetățenilor de către operatorii de salubritate, pentru că altfel nu vor putea funcționa și gunoaiele vor rămâne pe străzi.
Cum au reușit? Au făcut presiuni asupra tuturor primarilor liberali să voteze această majorare, astăzi, în cadrul ședinței Adunării Generale a ISO MEDIU Brașov, asociația care a fost constituită pentru crearea și gestionarea unui sistem de management a deșeurilor la nivel județean. Și nu s-a votat oricum, ci ilegal! Pentru că s-a aprobat tariful unui agent economic privat care nu a încheiat vreun contract cu această asociație, condusă de domnul Liviu Butnariu – finul președintelui Consiliului Județean, Adrian Veștea.
Am votat împotrivă și am încercat să le explic colegilor primari că este o capcană. La următorul punct de pe ordinea de zi – care prevedea aprobarea procedurii de negociere fără publicare prealabilă pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii deșeurilor prin depozitare la FINECO – nu ni s-a transmis nicio documentație justificativă, ci doar un contract de delegare, iar acesta era scanat din două în două pagini! Unde mai punem că s-a votat în ședință alegerea unui secretar, deși acest punct nu era pe ordinea de zi? E de noaptea minții.
Toate acestea s-au întâmplat la propunerea și sub ochii celor aflați la masa de prezidiu: Liviu Butnariu (PNL) – președintele Asociației ISO MEDIU, Todorică Șerban (PNL) – vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Sebastian Rusu (PNL) – viceprimarul municipiului Brașov. Restul membrilor Consiliului Director au lipsit.
Consider că s-au făcut presiuni politice de către Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Nu găsesc altă explicație pentru acest vot, pentru că însuși avocatul asociației, prezent pentru a asigura legalitatea actului administrativ, a spus că nu se poate pronunța când l-am întrebat dacă este legal să fie votat un tarif înainte de încheierea unui contract. Mai mult, întrebându-l pe domnul viceprimar al mun. Brașov, Sebastian Rusu, de ce este necesar să se voteze în ISO MEDIU acest tarif, înainte de a avea asociația contract cu depozitul, acesta mi-a replicat că așa au decis ei.
Acum înțeleg de ce Lucian Cupu, consilier local PNL Făgăraș, a întârziat, prin diferite tertipuri, votarea proiectului de stabilire a taxei de salubritate la 16 lei. Trebuia să ajungă la 20 de lei, pentru a-și mulțumi șeful de partid. Domnilor politicieni liberali, răfuielile dumneavoastră golesc portofelele oamenilor care plătesc taxele ce vă asigură salariile!,,