În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, Direcția Județeană de Statistică Brașov împreună cu Direcția Agricolă Județeană, cu suportul Prefecturii și al primăriilor județului Brașov, va derula Recensământul General Agricol, runda 2020.
Pregătirea, organizarea și efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne împreună cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea și controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Recensământul General Agricol este operațiunea statistică privind colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor.
Pe raza județului Brașov se au în vedere aproximativ 38.000 de exploatații agricole, care vor fi intervievate de către 198 de recenzori.
Datele și informațiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafețelor agricole și/sau deținătorii de efective de animale.
Conform metodologiei Uniunii Europene, la toți indicatorii referitori la suprafețele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietății. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploatații agricole, indiferent în câte locații utilizează suprafețe agricole sau deține efective de animale.
Modalitatea de desfășurare a Recensământului General Agricol constă în interviul față în față cu capul/șeful exploatației agricole, cu și fără personalitate juridică, după caz, sau cu o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informațiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe un echipament informatic portabil.
Recensământul General Agricol runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, a măsurilor de dezvoltare rurală etc.
Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, cât și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri și publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol și impactul agriculturii asupra mediului.
Datele vor contribui la identificarea și aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi:
– Cine va mai face agricultură în viitor, având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?
– Câte femei mai lucrează în agricultură?
– Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?
– Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?
– Cum influențează agricultura, atât în mod pozitiv cât și negativ, mediul?
– Cum se schimbă metodele de producție?
Pe această cale, conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică roagă populația și societățile care utilizează teren și/sau dețin animale să răspundă recenzorilor cu toată încrederea.