Concediul de creștere a copilului (CCC) în vârstă de până la doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu dizabilități, poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții potrivit legislației în vigoare. În perioada de CCC, părintele beneficiar are dreptul la o sumă de bani pentru care e prevăzută de lege atât o limită minimă, majorată de la 1 martie, cât și una maximă. În situații de excepție, beneficiarul poate să obțină bani și din alte surse în timpul CCC. Legea dă dreptul atât mamei, cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani, pentru copilul cu handicap. Pentru asta, trebuie să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
În afară de banii obţinuţi din salarii, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, cele 12 luni de venituri necesare anterior naşterii copilului pot fi constituite integral şi din perioade în care, de exemplu, solicitanţii au beneficiat de şomaj, concediu medical, excluzând concediu prenatal, pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creşterea copilului.
În plus, perioadele pentru care au beneficiat de șomaj tehnic decontat de stat sau au primit indemnizația acordată profesioniștilor ca urmare a situațiilor produse de pandemia de coronavirus, acordate pe baza OUG 30/2020, OUG 111/2021, OUG 132/2020, sunt luate în calcul pentru stabilirea vechimii necesare pentru acordarea concediului de creștere.
Potrivit OUG nr. 111/2010, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Indemnizația nu se cumulează cu salariul, astfel că, dacă părintele în cauză decide să se întoarcă mai devreme la muncă, pierde banii aferenți indemnizației pentru creșterea copilului, însă poate solicita și primi stimulent de inserție.
Indemnizația nu poate fi sub 1.314 de lei, valoare care a crescut de la 1.250 lei începând cu 1 martie, și nici peste 8.500 de lei, indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC.
În situaţia în care, în intervalul de doi ani de la naşterea primului copil, mama rămâne însărcinată şi naşte pentru a doua oară, persoana aflată în CCC, care poate fi oricare dintre părinţi, poate trece dintr-un CCC în alt CCC. Cel de-al doilea CCC se va finaliza la împlinirea vârstei de doi ani al celui de-al doilea copil, iar indemnizaţia oferită este la valoarea minimă, respectiv la 1.314 lei.
O altă prevedere importantă de menţionat este faptul că, în cazul unei naşteri dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, indemnizaţia se calculează ca fiind 85% din veniturile impozitabile obţinute cel puţin 12 luni din ultimii doi ani la care se adaugă 1.314 lei, începând cu al doilea copil provenit din această sarcină.
Regula e că cel ce primește indemnizația de CCC nu poate să mai realizeze și alte venituri în perioada respectivă. Altfel, se va suspenda dreptul la bani (suspendare care va interveni în ziua imediat următoare).
Persoanele care se află în CCC și au venituri din chirii, indiferent dacă valoarea acestora se încadrează sau depășește suma de 6.570 lei, nu vor risca pierderea indemnizației de CCC pentru că nu desfășoară efectiv o activitate. Aceeași este și situația veniturilor primite din dividende, nici acestea nu duc la pierderea indemnizației de CCC.
Important de știut că această indemnizație poate fi executată silit pentru orice datorie, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din România din luna mai a anului trecut.
Dacă în situația părintelui care beneficiază de indemnizație și CCC intervin modificări care ar putea să determine încetarea sau suspendarea plății drepturilor, acesta este obligat să anunțe în scris primăria, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariția modificărilor. În caz contrar, persoana în cauză riscă o amendă cuprinsă între 500 de lei și 2.000 lei.
sursa:avocatnet.ro