Curăţenia oraşului începe cu tine!

0
21
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu3,,Nu arunca, măi copile, ambalajul de la îngheţată pe jos! Nu scuipa pe stradă! Nu-ţi sufla nasul fără batistă, pe asfalt! Tinere, nu arunca ţigara pe jos! Omule, chiar dacă ai băut ceva, nu transforma promenada în WC public!” Sunt îndemnuri primite acasă, pe când eram copii. Sunt dojeni pe care le-am spus unora care ignorau normele de convieţuire civilizată. Sunt observaţii pe care, mai rău, le-am primit, atunci când am greşit în public. Observaţii primite la timp sau nu. Norme de educaţie pe care le-am recepţionat cum se cuvine sau nu. De care am ţinut seama sau nu. Care ne deosebesc de omul din Neanderthal sau nu. Dar ale căror efecte ne plac sau nu. Ne place când mergem într-o ţară străină şi vedem cât de curate sunt străzile acolo. Cât de îngrijite sunt parcurile şi spaţiile verzi. Cât de igienizat şi curat menţinut este tot ceea ce înseamnă spaţiu public. Ne place, nu-i aşa ? E drept că acolo gunoierii şi măturătorii câştigă mult mai bine decât la noi. E sigur că sunt mai mulţi decât la noi. E foarte probabil că îşi fac treaba mai bine decât cei de la noi. DAR, oricât de mulţi şi de harnici ar fi aceştia, dacă locuitorul acelei ţări, cetăţeanul acelui oraş, n-ar avea la rândul lui grijă de cum arată, aleea, strada, parcul, piaţa prin care trece în fiecare zi, munca măturătorilor ar fi în zadar. Oare de ce? De ce la ei, da şi la noi, nu ? Facem ce facem şi tot la educaţie ajungem. Ea este cea care face diferenţa. Diferenţa dintre un cetăţean bine crescut şi unul prost crescut. Diferenţa dintre un cetăţean civilizat şi un pitecantrop modern. Diferenţa dintre un orăşean autentic şi un hibrid agro-industrial, mutat la oraş, care nu mai are nimic din bunul simţ al ţăranului autentic, dar nici n-a învăţat să convieţuiască normal la bloc.
Curăţenia nu înseamnă doar lipsa gunoiului. După cum o văd eu, curăţenia înseamnă şi să nu dai muzica tare la ore mici, nici claxonul apăsat să se audă de la capul străzii, nici bocănitul în orele de linişte, nici copiii lăsaţi să zbiere în casa scării. Înseamnă şi datul zăpezii iarna din faţa casei şi îngrijirea de către toţi locatarii a spaţiului verde din faţa blocului. Şi bătutul covoarelor unde trebuie şi uscatul rufelor unde trebuie şi spălatul maşinii unde trebuie. Şi multe altele care ne pot apropia de aspectul unui oraş din Austria sau de unul din sudul Italiei.
Ca să avem un oraş curat, curăţenia trebuie să înceapă cu noi înşine! Să facem fiecare un prim pas! Să nu mai aruncăm bonuri, bilete, ambalaje pe stradă. Să nu mai golim scrumiera maşinii la semafor. Să nu mai aruncăm punga de gunoi de la etaj. Să colectăm pet-ul la pet-uri, hârtia la hârtie, iar molozul, mobila veche şi crengile uscate doar la groapa de gunoi. Aşa cum e ea! Suntem săraci, e drept. Dar una-i sărăcia şi alta-i mizeria!

LĂSAȚI UN MESAJ