
Concursurile de tragere cu armamentul de infanterie au devenit deja o tradiţie în Făgăraş. La fiecare eveniment important reprezentanţii Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu“, oficialităţile municipiului şi reprezentanţii presei se întrec în tragerea cu pistolul mitralieră.
Şi în acest an, cu ocazia Zilei Armatei, militarii au organizat un concurs denumit „Cupa 25 octombrie“. „ 25 octombrie este ziua în care a fost eliberată ultima palmă de pământ de pe teritoriul naţional şi am organizat o serie de manifestări în două planuri. În primul plan am organizat activităţi recreative şi am organizat joi, 22 octombrie un simpozion urmat de un spectacol. Astăzi am desfăşurat în poligonul de tragere Galaţi un concurs de tragere la care am invitat să participe şi reprezentanţii instituţiilor din oraş“ ne-a spus locotenent colonel Gheorghe Banciu, locţiitorul comandantului Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte „Constantin Braâncoveanu“.
La eveniment au participat militarii din cadrul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte, reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, presei dar şi oficialităţile locale. Primii care şi-au demonstrat calităţile de buni ţintaşi au fost, bineînţeles, cadrele militare şi cursanţii de la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu“.
Au urmat apoi invitaţii, printre care primarul şi viceprimarul Făgăraşului şeful Poliţiei Rutiere şi comandantul Jandarmeriei . Nici reprezentanţii presei nu s-au lăsat mai prejos.
La sfârşit, toată lumea s-a declarat mulţumită de performanţele obţinute, indiferent dacă a nimerit sau nu ţinta. „Vin cu bucurie la manifestările prilejuite de Ziua Armatei şi m-am bucurat astăzi să văd şefi de instituţii care socializează la o activitate pe care nu o desfăşurăm în viaţa de zi cu zi“ ne-a spus Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului.
Cei care au reuşit să obţină punctaj mare nu au plecat cu mâna goală acasă. Au primit din partea organizatorilor diplome de merit.
Ca de fiecare dată cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la sfârşit la o masă câmpenească.
(Mihaela BĂRGĂOANU)
25 Octombrie Ziua Armatei Romane
Pacat ca unii leaga aceasta zi numai de tragerile cu armamentul de infanterie la care participa primarul si masa campeneasca.
Putini militari, dar si mai putini civili isi mai aduc aminte ca, in anii ’50, Ziua fortelor armate romane era sarbatorita pe 2 octombrie; cat despre semnificatia acestei zile, ea a ramas cunoscuta doar catorva specialisti in istoria comunismului.
Ziua de 2 octombrie 1943 reprezenta data la care activistii comunisti condusi de Ana Pauker, alaturi de autoritatile politice si militare sovietice, a aprobat infiintarea, pe teritoriul sau, a Diviziei 1 de voluntari romani „Tudor Vladimirescu”, varful de lance comunist destinat a intra in sfera de influenta a Kremlinului.
Desemnarea zilei de 25 octombrie ca zi oficială a armatei este legată de anul 1944, cînd, la această dată, Forţele Armate Române au eliberat nord-vestul Transilvaniei de sub ocupaţia străină. A fost recunoaşterea importanţei zilei de 25 octombrie 1944 pentru istoria Armatei Române şi istoria naţională, importanţă pusă în evidenţă şi de faptul că autorităţile timpului şi-au asumat un risc. Alegînd această zi, s-au supus unor speculaţii nefavorabile lor, care puteau asocia faptele de arme cu ziua regelui Mihai, născut tot într-o zi de 25 octombrie, dar în 1921, sau cu forma de guvernămînt existentă înainte de 30 decembrie 1947. Realitatea este că eliberarea nord-vestului Transilvaniei, la 25 octombrie 1944, s-a produs după ce România a întors armele împotriva Germaniei şi a participat la eliberarea teritoriilor de sub dominaţie nazistă. Regele Mihai şi partidele politice ale vremii au fost motorul acestei acţiuni. Este un motiv în plus pentru care ziua de 25 octombrie, aniversarea regelui, a devenit Ziua Forţelor Armate.
Profit si eu alaturi de ceilalti fagaraseni de acest moment de cinstire solemna a ostirii. Ziua de 25 octombrie este momentul in care poporul nostru ii omagiaza pe cei care poarta nobile insemne militare si slujesc tara sub faldurile drapelului tricolor.
Dumnezeu sa binecuvanteze Armata Romana !
La multi ani !
Armata romana a ajuns de toata jena. Defileaza cu taraboante de pe vremea lui Pazvanti Chiorul. Inca se trage cu gloante produse in cel de-al doilea razboi mondial si cu pistoale mitraliera model 1963. Soldatu’ trica se lauda mandru si saluta ceremonios de la volanul unui Humwee import second hand SUA. Soldatul john s-a mashit in respectiva masina pana cand i-a facut unchiul Sam cadou alta si apoi i-a vandut-o soldatului Trica. Vai si amar de armata second hand a romaniei. Cred ca ziua armatei ar trebui sa fie sarbatorita de Haloween. Daca tot importam tehnica de lupta second hand, de ce sa nu importam si sarbatroi second hand de la americani? In felul aceste.. nu o sa mai fie nici o problema sa scoatem soldatii in strada cu jucariile lor antice.