Cumularea pensiilor cu alte venituri. Anul 2021 aduce schimbări majore

0
592
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Legislația actuală a pensiilor permite ca pensia pentru limită de vârstă să fie cumulată cu alte venituri fără a impune o limită de valoare. Este însă o regulă care se va schimba în cursul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, cea din 2019.
Noul act normativ va intra în vigoare la 1 septembrie. Nu se interzice cumulul pensiilor cu alte venituri, numai că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute pe lângă aceasta.
Mai exact, noua lege stabilește două excepții pentru cumularea pensiilor în sistemul public cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie:
– soțul/soția supraviețuitor/are nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;
– persoana care s-a pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea cumula pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
Pe de altă parte, spre deosebire legislația în vigoare până la 1 septembrie, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc). Asta înseamnă că se vor putea cumula cu pensia veniturile salariale și cele independente (de exemplu, pe PFA), pentru care se datorează aproape întotdeauna CAS, respectiv:
– venituri din salarii sau asimilate salariilor;
– venituri din activități independente;
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
– indemnizații de șomaj;
– indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Sursa:dcbusines.ro

LĂSAȚI UN MESAJ